Læsetid: 6 min

Derfor er de sidste 5 kilo så svære at tabe

5 STÆRKE TAKE-AWAYS

 • De fleste kender til ‘spis mindre, træn mere’, når de gerne vil tabe sig, men det holder hverken i det virkelige liv eller i længden.
 • For hvert kilo du taber dig, går din appetit nemlig op med 100 kalorier, så du vil ubevidst komme til at spise mere – selvom du hidkalder hele din viljestyrke.
 • Hjernen opdager altså energiunderskuddet og vil forsøge at gøre alt for at få dig tilbage til den krop, som den kender og er tryg ved.
 • Når vi kommer ud af balance, kan der opstå uoverensstemmelse mellem signalerne fra kroppen, og hvordan hjernen reagerer på dem. Den kan bl.a. opfatte energiunderskud som større, end det reelt er, så den skruer op for sultsignalerne.
 • Ved at fintune din interoception (din 8.sans eller indre sansning), kan du sørge for, at hjernen mærker og tolker signaler og behov mere præcist.


"Jeg skal bare af med de sidste 5-10 kilo, tak."

➡️ Så skal du jo bare spise mindre, end du forbrænder.

Ikke? Tjo, fint råd. Som også kan virke. Det har du formentlig prøvet 100vis af gange.

Men så er det, at dette råd møder det virkelige liv – og slet ikke holder i længden.

Én af Danmarks førende fedmeforskere, Jens Meldgaard Bruun, er enig i, at "du skal bare spise mindre, end du forbrænder" teorien IKKE holder i det virkelige liv:

“Det er et meget vigtig budskab at få ud, fordi mange – også læger – tror, at vægttab handler om fysik, altså mængden af kalorier indtaget over for mængden af kalorier, du bruger. Og så tror de ikke på patienterne, når de siger, at de virkelig gør en indsats, men oplever, at vægttabet går i stå.

Men patienterne kan sagtens have ret. Hjernen altid vil forsøge at forsvare kropsvægten ved at øge energiindtaget og reducere forbrændingen. Vægttab er ikke fysik, det er fysiologi, og der er nogle meget svære fysiologiske barrierer, som folk skal overkomme.”

Det er derfor, 9 ud af 10 ikke kan holde vægttabet. 

– men du må ikke miste modet! 

Det er nemlig ikke et umuligt projekt. 

Men det er på tide at stoppe med at bruge metoden, der fejler gang på gang.


VÆGTTAB FÅR APPETITTEN TIL AT STIGE

Det er nemlig METODEN, der fejler. IKKE dig!

En anerkendt amerikansk fedmeforsker og hans team har lavet et studie, der sætter nogle konkrete tal på den såkaldte "hungersnød"-mekanisme – og her er hovedårsagen til, at de tabte kilo sniger sig på igen:

Ændringer i din krops appetitregulering. 

For hvert kilo du taber dig, går din appetit nemlig op med 100 kcal.

De hormonelle signaler er så meget stærkere end din viljestyrke, at selvom du oplever at være lige så fokuseret som i starten, så vil du ubevidst spise mere.

(Forsøger du at kontrollere dig ud af det ved at veje maden og tælle kalorier, så vil forbrændingen tilpasse sig i den anden ende - det betyder, at der bliver skruet ned for de funktioner og aktiviteter, der kræver ekstra kalorier for at spare på energien).

“I takt med at vægttabet sætter ind, stiger appetitten op over, hvor den lå, da du startede din diæt, og det bliver sværere og sværere. Så man kan sige, at selv om du lægger samme mængde indsats i dit kostprogram, så kryber dit kalorieindtag opad«, fortæller Kevin Hall.

De to effekter – en lavere, mere effektiv forbrænding og en højere appetit – har været kendt længe, og udgør det, nogle forskerne betegner som ’hungersnøds-effekten’, hvor kroppen begynder at bekæmpe slankekuren i den tro, at den er i en sultesituation.

Men det har aldrig tidligere været kvantificeret, hvor meget appetitten går op, når vægten går ned.

“Viljestyrke er noget, som flere og flere indser er en meget begrænset ressource, der kun kan tilgås i meget korte perioder. Når folk prøver at ændre deres vægt, fra hvad end deres normale værdi er – det man kalder 'setpoint-niveauet' – så er de oppe imod disse forandringer i appetit og energiforbrug, der kan være meget svære at overkomme.

Hvad der derimod ikke er klart, er, hvad der afgør dit setpoint – altså det vægtniveau din krop ubevidst kæmper for at forsvare. Og om vi kan ændre det setpoint,” siger fedmeforskeren.

Setpoint-niveauet er den vægt, som kroppen og dens komplekse hormonsystemer automatisk holder. Det, der gør, at vi normalt kan spise uden at tælle kalorier, og alligevel over året ende på nogenlunde samme vægt, som vi startede med.

Hjernen opdager altså energiunderskuddet og sætter en kæp i hjulet på dig i dine anstrengelser - for at få dig tilbage til den krop, som den kender og er tryg ved.


SIG HEJ TIL DEN 8.SANS

Men hvad nu, hvis din hjerne blot skulle blive tryg ved din nye krop.
Både din nye fedt% og nye muskelmasse.
Men også din nye holdning.
Dit nye selvbillede. 

Hvad nu, hvis den brik, som mangler, faktisk ‘bare’ er, at din hjerne får et opdateret billede af, hvordan det står til i din krop.  

Hvad nu, hvis du kunne få en direkte genvej til det område i hjernen, som rekalibrerer din fornemmelse for dig selv (aka dit setpoint), så din appetitregulering og hele din hormonbalance går i orden?

Så din hjerne forstår, at den nye krop ER DIN KROP.

Dit nye "normale". Dit nye setpoint.

Sig hej til INSULA.Det billede, som din hjerne har af din krop – din kropsbevidsthed (aka interoception eller den 8. sans) – sidder i det dybt gemte område inde i hjernen, kaldet insula.

Insulas primære funktion er at opretholdelse kroppens homeostase (ligevægt – ja, setpoint).

Så du nemt kan mærke præcist, hvornår - og i hvilket omfang - du er:

 • sulten
 • tørstig
 • træt
 • trænger til hvile
 • fryser
 • sveder
 • mangler ilt
 • skal på toilettet

Det er nemlig i insula, at kropslige fornemmelser bearbejdes.
Det er her, du modtager signaler fra hud, led, muskler og organer.
Det er her, din selvopfattelse bliver skabt. Og det er også her, du mærker og bearbejder følelsesmæssig smerte.

Men når tempoet i hverdagen er for stærkt…
… når følelserne ikke er til at rumme
… eller når kroppen kommer ud af balance for hurtigt eller for længe
…  så kan vi komme til at lukke af for de signaler.
Overhøre dem.

Eller der kan ske en uoverensstemmelse mellem signalerne, og hvordan hjernen reagerer på dem. Jo længere tid det står på, des mere fremmedgjort bliver kroppen.
Des mere utryg bliver hjernen. Des mere overforsigtigt reagerer den. 

Hvis den fx opfatter for stort et energiunderskud, UDEN at den har et ordentligt billede af, hvordan det reelt står til i din krop, kan den snildt finde på at skrue op for sultsignaler, uden at der er et reelt behov for det. Bare for en sikkerheds skyld.GENOPRET FORBINDELSEN TIL DIN KROP

Vejen til at kunne mærke din krop og tolke dens signaler og behov præcist, går altså gennem insula. 

Ved at stimulere denne del af hjernen via præcise sansestimuli, arbejde med vagus-nerven, kontrollerede ledbevægelser og muskel-spændingsteknikker, får du hurtigt større kropsbevidsthed og bedre regulering af de fysiologiske mekanismer, som ellers kan modarbejde et vægttab.

Prøv fx dette blide vagus-flow, som hjælper dig over i den del af nervesystemet, hvor der er ro, så du også bedre kan restituere og slappe af mellem dine træninger.

(hvis du ikke kan se videoen herunder, har du formentlig sagt nej til cookies – sig ja til cookies og genindlæs siden, så vil du kunne se videoen)


Du finder flere øvelser som denne samt 7 ekstra styrketræninger i programmet RECONNECT, som opgraderer din indre sansning, så hjernen bedre kan fornemme, hvad der foregår i kroppen.

Har du også prøvet ‘spis mindre, end du forbrænder"-metoden? Del gerne din oplevelse i en kommentar herunder ⬇️


1 kommentar

Ja jeg har spist mindte end jeg forbrænder og det holder altid kun i 2 til 3 dage så falder jeg i. Jeg kan simpelthen ikke holde det. Min krop skriger efter alt hvad man kan proppe i munden og helst kalorierne sager. Det er end med at jeg faktisk har ødelagt min normal vægt (fordi jeg dengang synes jeg var vildt tyk, hvilket jeg ikke var) så jeg i dag er overvægtig og ikke kan slippe af med det igen.

Pia kæmmer juli 10, 2024

Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER