Læsetid: 3 min

Amanda Gorman - kvinden, der samlede en hel nation

I marts måned hylder jeg i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag og Women’s History Month 24 danske og udenlandske kvinder – og dedikerer en øvelse til hver af kvinderne(se dagens øvelse nederst på siden her).

Hver dag kan du her på bloggen læse om én af de 24 kvinder, som med en umættelig drivkraft ikke har ladet sig tynge af andres tunge forventninger eller bøje af for noget – eller nogen – mens de har sat deres solide fingeraftryk på historien og stadig skaber historie.

Læs mere om, hvem jeg er, og om mine prisvindende digitale træningsprogrammer til muskler, nervesystem og hud, som styrker, former og forynger din krop på 5-15 minutter om dagen her.
Du er simpelthen nødt til at kende til Amanda Gorman.
Den yngste digter, der nogensinde har talt under indsættelsen af USA’s præsident! – og den første i USA til at få titlen National Youth Poet Laureate i 2017, dengang i en alder af blot 16 år. 

Amanda Gorman er digter og aktivist, særligt optaget af ulighed, feminisme, race og den afrikanske diaspora.

Hun
blev på ét øjeblik verdenskendt, da hun reciterede sit digt “The Hill We Climb” ved indsættelsen af Joe Biden – digtet, som tændte håb efter nogle turbulente år, og samlede en hel nation på tværs af forskelligheder, ved at tale ind til sammenhold og det gode i mennesker.

Amanda Gorman skabte håb og handlekraft, når hun brugte vendinger som:

Somehow we’ve weathered and witnessed a nation that isn’t broken, but simply unfinished.

There is always light. If only we're brave enough to see it. If only we're brave enough to be it.

Ordvalget – og de overbevisninger om vores ressourcer og evner, som det afspejler – betyder mere, end man umiddelbart skulle tro.

I moderne smerteforskning er man meget bevidst om, at måden vi taler om smerte på, påvirker vores immunsystem, nervesystem og hormonsystem – og derigennem vores oplevelse, intensitet, omfang og udtryk af smerte.

Jo mere man bruger metaforer, som indikerer skade og ødelæggelse, fx brændende, frossen, stikkende, som en kniv…

... des mere intenst opleves smerten. 
Derfor er det ikke en overdrivelse, da medierne skrev i kor, at Amanda Gormans digt syede en splittet nation sammen:

“Your words healed our wounds and resurrected our spirits”.

Ord har magt til at ændre virkeligheden

Ord har vitterligt magten til at ændre vores virkelighed, så vi skal vælge dem med omhu.


“Whenever I’m writing, I’m looking at the history of words.

The specific history of words in the Inaugural poem was: We have seen the ways in which language has been violated and used to dehumanize.

How can I reclaim English so we can see it as a source of hope, purification and consciousness?

(Amanda Gorman)


Amanda Gorman ser poesi og sprog som det bankende hjerte i de bevægelser, der historisk set har ændret verden, og i 2016 stiftede hun non-profit organisationen One Pen One Page, som fremmer læsefærdigheder og afholder kreative skriveprogrammer for unge – for at afhjælpe ulighed i det amerikanske samfund gennem uddannelse.

Hun har også skrevet en børnebog “Change Sings”, som er en børnehymne, der skal “minde unge læsere om, at de har magten til at forandre verden”.

Denne hyldest er til Amanda Gorman for hendes kamp for at sætte ord med positivt tegn forrest i vores fortællinger om os selv og verden. Det taler ind i min egen forestilling om effekten af de positive fortællinger og ord om vores krop.

Jeg har valgt at dedikere øvelsen THE CLIMB til Amanda Gorman, fordi den på kort tid omskriver din
 krops historie, skaber øjeblikkelig forandring i dit nervesystem og giver dig en større sammenhængskraft.

Prøv THE CLIMB her: 

(har du problemer med at se videoen, er du måske ved en fejl kommet til at sige nej til cookies - klik på det lille sorte ikon nede i højre hjørne og vælg 'tillad alle')


Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER