Læsetid: 3 min

NÅR JEG TRÆNER, KAN JEG HOLDE MIN MIGRÆNE NEDE

I flere år prøvede Verena at knokle sig igennem hverdagen med en migræne, der typisk meldte sig midt på dagen. Det var først, da hun begyndte at styrketræne kombineret med blide flows, at hun fandt vejen til at holde migrænen nede og overskuddet oppe.



I 2020 mærkede Verena Girschik et arbejdspres som aldrig før. Landet lukkede ned på grund af Corona, og pludselig skulle hun arbejde hjemmefra med to børn og et arbejde, der ikke var gearet til at køre online.

Hun knoklede på, men begyndte pludselig at få ondt i hovedet hver eneste dag ved 13-14 tiden. Ondt i hovedet blev til migræne. Og den blev kronisk. Hverken besøg hos lægen, løb eller anden træning hjalp hende.

“Jeg ville gerne i form igen efter at have født to børn, men hver gang jeg prøvede at træne, gik jeg fuldstændigt ned med migræne bagefter og kunne ingenting. Jeg tror, at det var en belastningsreaktion, men jeg prøvede bare at arbejde mig igennem, fordi det tror man lige, at man kan. Lægen udskrev bare smertestillende.”

Men jeg kunne ikke nogle af de ting, jeg plejede at gøre, og jeg manglede redskaber til at træne på en måde, som mit system ville være med til. Så faldt jeg over Annas bøger på biblioteket og læste om sammenhængen mellem hjerne og krop – og det gav god mening, dét var jeg nødt til at prøve.


TRÆNING I DEN RETTE DOSIS

“Jeg kunne lynhurtigt mærke på min krop, at jeg fik mere mobilitet og styrke. OG, vigtigst af alt – migrænen er blevet så meget bedre.

Men det er vigtigt, at jeg både træner styrkeøvelser og de blide øvelser for sanserne. For jeg elsker at træne og løfte tungt – men det gør min migræne ikke, og så ender jeg med ikke at kunne lave andet end de blide flows i en måned.

Derfor træner jeg i klubben STRONG THINGS, hvor jeg kan få rådgivning til at skalere min træning til en passende dosis. Det kan godt være svært at acceptere at skalere ned, men nu har jeg jo mærket på egen krop og hoved, at selvom jeg ‘kun’ træner 5-10-15 minutter om dagen, så har det en kæmpe effekt – så længe jeg træner regelmæssigt.“

Det værste, jeg kan gøre, er at holde op med at træne. Så kommer migrænen igen. Den kan også stadig drille, men jeg har rimeligt godt styr på den nu – jeg skal bare have den rette dosis af sanseøvelser, mobilitet og styrke hver dag.





JEG KAN HOLDE TIL MEGET MERE NU

“Det vigtigste for mig har selvfølgelig været at finde en balance i min træning, som kan holde migrænen nede. Men der har været flere andre positive bivirkninger, som jeg bestemt ikke siger nej tak til!

Jeg kan mærke muskler, som jeg ikke anede, at jeg havde, og jeg kan også mærke det på min holdning. Jeg var fx til en hesteopvisning for ikke så lang tid siden, hvor jeg hoppede 1 meter ned på banen… med lethed! Det troede jeg ikke, at jeg kunne – men det kunne jeg åbenbart godt. Helt uden at tænke over det. Det fik mig til at føle mig som en 20-årig igen!

Hvis børnene beder mig om at bære dem, gør jeg det bare. Det samme med en kælketur eller leg på trampolinen. Det ville jeg ikke kunne have gjort tidligere, det ville have kostet mig alt for meget på overskudskontoen.

“Nå ja! Som en ekstra positiv bivirkning er jeg også blevet mere velformet igen. Jeg havde ellers tænkt, at nu var jeg blevet 35 år, og så er det for sent at bygge muskler og komme i form igen efter graviditeterne. Too late. Men jeg tog fejl!”


Her er en video, hvor Verena fortæller mere om, hvordan styrketræning i den rette dosis er blevet hendes medicin mod kronisk migræne. Hvis du ikke kan se den, har du formentlig sagt nej til cookies, så ved at acceptere cookies og genindlæse siden, vil du kunne se videoen.


Verena Girschik, 38 år, lektor

OM ANNA

Anna Bogdanova har en akademisk baggrund inden for adfærdsdesign og psykologi samt videreuddannelse inden for bl.a. træningsfysiologi, funktionel neurologi, moderne smerteteori, stressrådgivning og anvendt hjernevidenskab.

Hun har 16+ års erfaring med at sammensætte træningsforløb til særligt kvinder 40+ ud fra en hjernebaseret tilgang, der både har fokus på muskelstyrke og hjernesundhed. Metoden sikrer, at du kommer ind i en regelmæssig træningsrytme og får maksimale resultater med minimal indsats – uanset alder, ambition og udgangspunkt.

Annas mission er nemlig at lære kvinder, hvad rigtig styrke er, og hvordan vi får adgang til den, så vi kan leve et aktivt  liv uden fysiske eller mentale begrænsninger, også langt op i alderen. 

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER