SÅDAN ÆNDRER DIN HJERNE OG NERVESYSTEM SIG OP TIL OG UNDER OVERGANGSALDEREN
Hvis du lige nu går igennem overgangsalderen – eller mærker de begyndende hormonelle forandringer på din krop – så spids lige ører!
En stor del af mine kunder er 40+ og begyndt at mærke, at kroppen opfører sig anderledes. Overgangsalderen kommer for mange kvinder snigende – eller tromlende – med en række kropslige sensationer, som kan blive meget overvældende. Helt op til 10 år inden menopausen (perioden, som kaldes for 'perimenopausen') kan du i større eller mindre grad opleve bl.a.:
Afbrudt søvn, hedeture, øget svedproduktion, rødmen, følelsesløshed, kløen eller en brændende fornemmelse i munden, cravings og forstyrrede spisemønstre, kvalme, forstoppelse, irriteret tarm…
Ledsaget af:
Stor træthed og svaghed, fedtøgning rundt om maven, nedtrykthed, modløshed og endda depression!
NØGLEN ER GEMT I HJERNEN
Ændringerne i hjernens stofskifte handler i store træk om omsætning af glucose (sukker). Der er visse lighedstræk med tilstande, som ses i forbindelse med hjernerystelse og massiv stress. Der ses fx forhøjede niveauer af glucose i hjernen - men nedsat optag af det. Der opstår derfor et problem med lav energitilgængelighed = hvor godt din hjerne er i stand til at bruge den energi, der er til rådighed.
INTEROCEPTION er vores evne til at registrere, fortolke og reagere på de signaler, vi får fra vores indre – og spiller en vigtig rolle i mange selvregulerende processer i kroppen (bl.a. temperatur, blodsukker, blodtryk, fordøjelse, emotionelle tilstande mm.).
OBS! Det er vigtigt for mig at sige, at det er en ubevidst proces, der finder sted –så du må altså ikke læse “drama queen” ind i ovenstående! Interoception er en fysiologisk proces, hvorved “rå” signaler fra vores indre organer bliver oversat til følelsesmæssige og fysiske tilstande, som vi kan sætte ord på.
Forskere har dog bemærket, at der er kulturelle forskelle i kvinders interoceptive funktion og vidnesbyrd omkring symptomer forbundet med overgangsalderen –hvilket måske kan forklares ved, at overgangsalderen ikke anses som værende et fald i ens status og værdi som kvinde i udvalgte andre kulturer.
Der tillægges derfor ikke samme emotionelle værdi til symptomerne, hvilket reducerer den samlede stress-load man er udsat for – og derfor skubber det ikke den interoceptive balance i samme omfang.
MEN DER ER GODE NYHEDER...
Og jeg ser også både store OG hurtige forbedringer i symptomer forbundet med overgangsalder (også for tidlig eller medicininduceret) hos kvinder, som styrketræner efter min metode.
Vi taler faktisk FÅ dage – og så vil du begynde at mærke forskellen indeni.
Der vil også ske forandringer udenpå. Fordi træningen målrettet går ind og rekalibrerer det center i hjernen, som har en finger med i spillet i ALLE processer i kroppen. Så det bliver en slags “kaskade” effekt.
Så kæmp ikke imod din krop.
som du har brug for lige nu.
PS! Naturen er ikke håbløs, og du skal IKKE frygte de hormonelle forandringer, der kommer med alderen.
Ja, du får nedgang i de hormoner, der er forbundet med reproduktion. Men andre hormoner tager over – forudsat du stimulerer din hjerne og dine muskler og på den måde vedligeholder både din kognitive funktion og din styrke og power.
Naturen er ikke dum eller grum – overgangsalder og fald i østrogen og progesteron er IKKE et forsøg på at afskrive dig som ubrugelig, når nu du ikke skal føde børn.
Til gengæld får du adgang til et helt andet repertoire af styrke og visdom, som har en kæmpe værdi for dig og dine nærmeste – og støtter du din hjerne og din krop igennem denne fase af dit liv og de nye behov, der opstår…
* Harshaw C. Interoceptive dysfunction: toward an integrated framework for understanding somatic and affective disturbance in depression. Psychol Bull. 2015 Mar;141(2):311-363. doi: 10.1037/a0038101. Epub 2014 Nov 3. PMID: 25365763; PMCID: PMC4346391.
2 kommentar/er
Hej Mette,
Jeg er glad for at høre, at det giver mening for dig, og du (måske) kan genkende det.
Du kan følge med i Annas nyhedsbrev, som du kan tilmelde dig nederst på siden, eller på Annas Instagram – @annabogdanova.dk – hvor hun fortæller om, hvordan træning kan hjælpe og styrke i overgangsalderen.
Mvh Theodora, Kommunikationsassistent fra Anna Bogdanovas team
Waw. Jeg vågnede op til en veninde der sendte mig din artikel. Jeg begyndte at læse – sådan lidt halvsøvnigt – og sådan lidt “ hvad er nu DET HER – “”… Men hold nu op en fantastisk artikel! Virkelig godt forklaret! Og JA! JA til det hele.
Anna! Vi må mødes.
Mvh
Mette