Læsetid: 4 min

SÅDAN ÆNDRER DIN HJERNE OG NERVESYSTEM SIG OP TIL OG UNDER OVERGANGSALDEREN

 – OG HER ER, HVAD DU KAN GØRE VED DET!

Hvis du lige nu går igennem overgangsalderen – eller mærker de begyndende hormonelle forandringer på din krop – så spids lige ører!

En stor del af mine kunder er 40+ og begyndt at mærke, at kroppen opfører sig anderledes. Overgangsalderen kommer for mange kvinder snigende – eller tromlende – med en række kropslige sensationer, som kan blive meget overvældende. Helt op til 10 år inden menopausen (perioden, som kaldes for 'perimenopausen') kan du i større eller mindre grad opleve bl.a.:

Afbrudt søvn, hedeture, øget svedproduktion, rødmen, følelsesløshed, kløen eller en brændende fornemmelse i munden, cravings og forstyrrede spisemønstre, kvalme, forstoppelse, irriteret tarm…

Ledsaget af:
Stor træthed og svaghed, fedtøgning rundt om maven, nedtrykthed, modløshed og endda depression!

Listen er ikke udtømmende, og symptomerne kan også blusse op under andre hormonelle forandringer, bl.a. pubertet og graviditet!
Men det er altså IKKE alt sammen noget, som udelukkende er drevet af de hormonelle forandringer, der sker i kroppen (fx fald i produktion af kvindelige kønshormoner).

NØGLEN ER GEMT I HJERNEN 

Man er i stigende grad begyndt at interessere sig for, hvad der sker i hjernen og nervesystemet under menopausen*. I et mindre studie fra 2012 så man, at forekomst af hedeture var associeret med nedsat stofskifte i de områder af hjernen, som regulerer temperatur (hypothalamus). Samt evnen til korrekt at vurdere ens indre tilstand, og hvad det kræver af kroppen at udføre en given opgave, og dermed hvor mange eller få ressourcer man skal mobilisere til dét (en ubevidst vurderingsproces, interoception, som finder sted i insula).

Ændringerne i hjernens stofskifte handler i store træk om omsætning af glucose (sukker). Der er visse lighedstræk med tilstande, som ses i forbindelse med hjernerystelse og massiv stress. Der ses fx forhøjede niveauer af glucose i hjernen - men nedsat optag af det. Der opstår derfor et problem med lav energitilgængelighed = hvor godt din hjerne er i stand til at bruge den energi, der er til rådighed.
 
Når man oplever store gener op til og under menopausen, kan det bl.a. skyldes, at der opstår en 'interoceptiv ubalance'.

INTEROCEPTION er vores evne til at registrere, fortolke og reagere på de signaler, vi får fra vores indre – og spiller en vigtig rolle i mange selvregulerende processer i kroppen (bl.a. temperatur, blodsukker, blodtryk, fordøjelse, emotionelle tilstande mm.).

Interoception bor nemlig i insula, ét af de områder af hjernen, som påvirkes af ændringer i glucoseomsætningen i menopausen (men altså også under pubertet og graviditet).

Hos kvinder især observerer man forhøjet opmærksomhed omkring indre tilstande og fysiske sensationer kombineret med en reduceret nøjagtighed. Det betyder, at vores nervesystem i højere grad end mænds er tilbøjelige til at fejlfortolke signalerne fra kroppen og iværksætte reaktioner, som er uproportionalt store ift omfanget af de forandringer, der reelt sker i vores krop.

OBS! Det er vigtigt for mig at sige, at det er en ubevidst proces, der finder sted –så du må altså ikke læse “drama queen” ind i ovenstående! Interoception er en fysiologisk proces, hvorved “rå” signaler fra vores indre organer bliver oversat til følelsesmæssige og fysiske tilstande, som vi kan sætte ord på.

Forskere har dog bemærket, at der er kulturelle forskelle i kvinders interoceptive funktion og vidnesbyrd omkring symptomer forbundet med overgangsalderen –hvilket måske kan forklares ved, at overgangsalderen ikke anses som værende et fald i ens status og værdi som kvinde i udvalgte andre kulturer.

Der tillægges derfor ikke samme emotionelle værdi til symptomerne, hvilket reducerer den samlede stress-load man er udsat for – og derfor skubber det ikke den interoceptive balance i samme omfang.
 

MEN DER ER GODE NYHEDER...

… når man ser øget aktivitet i insula, så reduceres voldsomheden af både de fysiske symptomer og også alvorligheden af eventuel depression (kæmpe tabu hos kvinder 40+, som WHO sætter fokus på med Menopause Awareness Month).

Og jeg ser også både store OG hurtige forbedringer i symptomer forbundet med overgangsalder (også for tidlig eller medicininduceret) hos kvinder, som  styrketræner efter min metode.

Vi taler faktisk FÅ dage – og så vil du begynde at mærke forskellen indeni.

Der vil også ske forandringer udenpå. Fordi træningen målrettet går ind og rekalibrerer det center i hjernen, som har en finger med i spillet i ALLE processer i kroppen. Så det bliver en slags “kaskade” effekt.

Dét, du IKKE har brug for, er at piske din krop og skære drastisk ned på kalorier – i forsøget på at komme tilbage til den krop, du havde for nogle år tilbage.
Kalorieunderskud og fysiske smerter bringer din interoception yderligere ud af balance.

Så kæmp ikke imod din krop.
Omfavn dén – og giv dig selv lige netop de sanseindtryk,
som du har brug for lige nu.

PS! Naturen er ikke håbløs, og du skal IKKE frygte de hormonelle forandringer, der kommer med alderen.

Ja, du får nedgang i de hormoner, der er forbundet med reproduktion. Men andre hormoner tager over – forudsat du stimulerer din hjerne og dine muskler og på den måde vedligeholder både din kognitive funktion og din styrke og power.

Naturen er ikke dum eller grum – overgangsalder og fald i østrogen og progesteron er IKKE et forsøg på at afskrive dig som ubrugelig, når nu du ikke skal føde børn. 

Til gengæld får du adgang til et helt andet repertoire af styrke og visdom, som har en kæmpe værdi for dig og dine nærmeste – og støtter du din hjerne og din krop igennem denne fase af dit liv og de nye behov, der opstår…
... så vil du opleve fornyet drive, ro og uovervindelighed – også langt op i alderen!  

 

* Harshaw C. Interoceptive dysfunction: toward an integrated framework for understanding somatic and affective disturbance in depression. Psychol Bull. 2015 Mar;141(2):311-363. doi: 10.1037/a0038101. Epub 2014 Nov 3. PMID: 25365763; PMCID: PMC4346391.

Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER