Læsetid: 5 min

LYNGUIDE TIL DIN KROPSØKONOMI

5 STÆRKE TAKE-AWAYS

  • Forestil dig, at din krop er en konto, som du har hævekort til. Du kan indsætte energi, når der er overskud, og du kan hæve energi, når der er brug for det. Et lille overtræk er fint i perioder, men du opbygger stor gæld, hvis du aldrig sætter ind.
  • Stress, smerter, træthed og overvægt er tegn på, at du har overtrukket din kropskonto for længe og er gået i minus.
  • Det er vigtigt at sætte løbende ind, så du opbygger en buffer til tider, hvor du har brug for at trække over – fx sygdom, ekstra pres, en skade osv. At spare op til alle livets faser handler ikke kun om penge, men også om fysisk frihed. 
  • Du kan være i forskellige kropsøkonomiske tilstande, hvor det er nemmere eller sværere at få adgang til energi – du kan bevæge dig mellem faserne ved at hæve eller sætte ind. 
  • Eksempler på vaner, der sætter ind på kontoen er nok og god søvn, masser af grøntsager og at være i fysisk god form. Vaner, der bruger af din opsparing og kan skabe gæld kan være for restriktiv spisning, for meget træning eller kroniske smerter.


Drømmer du om at kunne det hele, med din krop og din hjerne, både nu, og når dåbsattesten falmer endnu mere?

Om at smide de der kilo, der ikke vil bankes i bund, men kravler rundt og sætter sig ufortrødent på maven.
Om at kunne overgå en Duracell-kanin i energi og ikke hænge med både hoved og øjenlåg, når eftermiddagen banker på.
Om at kunne løbe om kap med børn eller hund – og bære på både børn, børnebørn og indkøbsposer uden det mindste besvær.
Om at spille padel, vandre eller cykle, svømme i havet, selv løfte din tungt læssede kuffert i lufthavnen og rejse til alle de steder, du holder af?
Både nu. Men især også, som du bliver ældre og ældre.

Så har du sikkert spurgt dig selv: Hvordan får jeg råd til at kunne det?
Måske har du også sat ekstra ind på pensionen til det.
Men har du overvejet, om din krop har råd til det? Om du vil være i stand til det?

Pension handler nemlig ikke kun om at have noget at leve for, når du ikke længere arbejder. Penge kan give dig frihed. Men ikke frihed til at gøre de ting, som du gerne vil, uden fysiske og mentale begrænsninger.

Så hvor meget sparer du egentlig op i din krop?

DIN KROP ER SOM EN KONTO

Din hjerne er som en formuebestyrer med ansvaret for din kropsøkonomi. Lige som en bankkonto, der kan gå i plus eller minus, alt efter hvor meget du sætter ind eller bruger.

Hjernen holder hele tiden øje med indtægter, udgifter og saldo. Hvis du har brug for mere energi, end du har stående, kan du låne eller lave et lille overtræk i perioder. Men hjernen kan også smække kassen i, hvis der ikke er styr på dine indtægter og udgifter.

Hjernens vigtigste opgave er at sikre, at der er ressourcer til at holde dig i live. Derfor vil den tilbageholde energi til basal overlevelse og begrænse dig gennem bl.a. smerte og træthed, når du nærmer dig minus.

For at holde kropskontoen i plus eller opbygge en buffer, er du nødt til også at sætte ind på kontoen – din konto i banken er jo heller ikke er et endeløst hul af penge, hvis du bare hæver, men aldrig sætter ind på den.

Går du i minus, vil hjernen begynde at skrue ned for dit energiforbrug ved at bremse dig i de ting, du forsøger at gøre, men ikke har råd til. Med smerter, stivhed, træthed, træghed. Det kan føles som om, din krop ikke vil samarbejde. Men det er faktisk din hjerne, der forsøger at beskytte dig.

For det bør du sige tak til din hjerne.

HVILKEN FASE ER DIN KROPSØKONOMI I LIGE NU?

Der er fire forskellige kropsøkonomiske tilstande, som du kan befinde dig i, og alt efter din dagsform (eller saldo, om du vil) vil du have nemmere eller sværere ved at få adgang til din energi. Til gengæld kan du bevæge dig mellem faserne.

Der er sammenhæng mellem status på din kropskonto og din evne til at regulere din vægt, bygge styrke og muskler, præstere et overskud og være motiveret – du vil derfor gerne kende din status, så kan du også bedre forvalte din energi og investeringer, så de passer til dit råderum.

FASE 1: Du er i plus
Du kan håndtere store mængder intens, fysisk aktivitet uden udmattelse eller ubehag, og du har en god buffer, så du kan klare perioder med stress eller for lidt søvn.

FASE 2: Du har et begyndende overtræk
Du bruger mere, end du har, men holder den kørende på kaffe/sukker/energidrik. Du har on-off smerter og kan ikke holde fast i resultaterne fra kure eller træning.

FASE 3: Du har gæld og renter
Selv små opgaver belaster dig, for din hjerne holder på energien, og du mærker træthed, smerter og formentlig også stigende vægt eller fedt rundt om maven.

FASE 4: Din krop er i betalingsstandsning
Der er lukket for kassen, og det mærker du ved, at du er drænet for energi. De eneste ressourcer, som måtte være tilbage, bliver gemt til en absolut nødsituation.

Når din kropsøkonomi er god, er det let at investere i din sundhed og øge formuen, så du får stort afkast. Er du i minus, kan du komme i plus igen, men du må gå forsigtigt frem med små, effektive investeringer. Det vigtigste er, at der kommer mere ind og mindre ud. Præcis som i banken.

SÅDAN BYGGER DU EN KROPSLIG PENSIONSOPSPARING

Hvordan du sparer op til din pension, er selvfølgelig ikke ligegyldigt, hvis du vil have pengene til at yngle mest. På samme måde er det heller ikke ligegyldigt, hvordan du træner, hvis du vil have maksimal effekt med minimal indsats.

Som med din pensionsopsparing, skal du overveje:
Hvor meget skal du spare op?
Hvilken opsparingsmetode virker bedst?
Hvordan optimerer du din investering, så du får mest ud af den?
Hvilke faldgruber skal skal du være opmærksom på?

Du sætter ind på din kropskonto ved fx at sove godt, spise grønt og groft, have et stabilt blodsukker, god fysisk form og en følelse af overskud og tryghed. Du bruger af din opsparing og kan skabe gæld ved at sove dårligt, spise en masse junkfood, snacke for meget, træne for meget (eller modsat være inaktiv) og have en følelse af utryghed, ensomhed og konflikter.

Din absolut vigtigste investering?
Er i din styrke. Muskler og mentalt.

Og her kommer mikrotræning ind i billedet. Mikro, fordi du har brug for at finde en passende forstyrrelse. Det er den indsats eller træning, som udfordrer dig nok til, at der sker en positiv forandring, men som samtidigt er så skånsom, at din hjerne ikke opfatter det som en (for) stor udgift.

Tommelfingerregel: Din træning skal altid give mere energi, end den tager fra dig.  


Når du har fundet din passende forstyrrelse (og det hjælper jeg dig med i træningsklubben, som kan doseres og skaleres til din dagsform – eller kropsøkonomiske fase), vil du kunne begynde at sætte ind på din konto igen, opbygge en buffer og spare op i din krop og din hjerne til alt det, du drømmer om at kunne.

Hvordan ser saldoen ud på din kropskonto lige nu – og hvad drømmer du om at spare nok op til at kunne, både nu og når du bliver ældre? Skriv en kommentar herunder ⬇️

10 kommentar/er

Hej Birgitte

Et program som Wingwoman Flyvende (kropsvægtstræning) eller Express Opstrammer (kettlebell træning) vil være et fint startsted ift. at blive stærkere.
Vi har mange kunder, der med stor succes er kommet godt i gang med at træne med Express Opstrammer.

Mvh Ditte, Exercise Specialist fra Anna Bogdanovas team

Ditte fra Anna Bogdanovas team juli 29, 2024

Hej Mathilde,
Det lyder til, at du har valgt den helt rigtige tilgang til træningen med Reconnect, og at du mærker efter, hvad din dagsform er for dagen, så du stadig har overskud til resten af dagen.
I fase 3 kan man sagtens begynde at introducere styrketræning, men i nøje afmålt dosis, så du stadig kan restitutere fra det. Træning i 3-5 min. er super fint.
Mvh Theodora, Kommunikationsassistent fra Anna Bogdanovas team

Theodora fra Anna Bogdanovas team juli 29, 2024

Hej. Alder 65 år, meget stillesiddende srbejde de sidste 10 år. Dog begyndt at svømme sidste 5 år og gymnastik gennem sidste år. Nok mindre træt. Nok niveau 2. Meget gerne meget stærkere fysisk, og gerne hurtigt. Vh Birgitte

Birgitte juli 16, 2024

Hej,
Jeg tror jeg hælder mest til fase 3. Jeg har været i totalt fase 4, med kollaps. Måske har jeg også nogle punkter i fase 2. Men mest i fase 3 tror jeg nu. Jeg bliver hurtig træt af for meget træning. 15 min styrketræning, så orker jeg ikke rigtig andet motion i løbet af dagen. Kroppen bliver tungere. Jeg bruger Reconnect lige nu og så er det som det gyldne lige nu er MAKS 5 min styrketræning, når dagsformen er i overskud. Skal man undgå styrketræning i fase 3?

Mathilde Weller kjems juhl juli 13, 2024

Hej Eva,
Hvis du er i fase 3, så vil vi anbefale dig programmet Reconnect. Programmet træner din interoception (indre sansning), så du bliver bedre til at mærke mere præcist, hvad du har brug for.

På den måde vil du skyde genvej op tl fase 1, fordi du ikke bruger unødig tid og energi på f.eks. at overtræne eller underspise, men giver din krop det den reelt har brug for.

Mvh Ditte, Exercise Specialist fra Anna Bogdanovas team

Ditte fra Anna Bogdanovas team juni 28, 2024

Er nok mest i kategori 3.
Vil helt vildt gerne op i kategori 1 hurtigst muligt. Men føler min krop modarbejder mig. Jeg bliver enormt træt når jeg træner.

Eva juni 22, 2024

Hej Karin,
Det forstår vi godt! Vi har mange glade kunder, der er kommet i gang (igen) med træning via programmet Express Opstrammer – 28 dage med 5 minutters (eller mere) træning. Du kan læse mere om programmet i linket nedenfor.

Express Opstrammer: https://annabogdanova.dk/products/express-opstrammer-bog

Mvh Theodora, Kommunikationsassistent fra Anna Bogdanovas team

Theodora fra Anna Bogdanovas team juni 18, 2024

Hej Marianne,

Det er en rigtig god start at få ro på nervesystemet, så du ikke overbelaster din krop, og trinvis
kan blive stærkere med tiden! Vi vil helt klart anbefale dig programmet Reconnect, som du finder under “programmer”, for
at få styr på nervesystemet.

Reconnect: https://annabogdanova.dk/products/reconnect

Skriv endelig til os på support@annabogdanova.dk, hvis du har yderligere spørgsmål.
Mvh Ditte, Exercise Specialist fra Anna Bogdanovas team

Ditte fra Anna Bogdanovas team juni 18, 2024

Drømmer om at være stærk og have en masse energi.

Karin juni 13, 2024

Jeg er ved at få mere ro på mit nervesystem. Jeg vil bare gerne være stærk, sund og rask.

Marianne Fabricius Lundtofte juni 12, 2024

Skriv en kommentar

OM ANNA

Anna Bogdanova har en akademisk baggrund inden for adfærdsdesign og psykologi samt videreuddannelse inden for bl.a. træningsfysiologi, funktionel neurologi, moderne smerteteori, stressrådgivning og anvendt hjernevidenskab.

Hun har 16+ års erfaring med at sammensætte træningsforløb til særligt kvinder 40+ ud fra en hjernebaseret tilgang, der både har fokus på muskelstyrke og hjernesundhed. Metoden sikrer, at du kommer ind i en regelmæssig træningsrytme og får maksimale resultater med minimal indsats – uanset alder, ambition og udgangspunkt.

Annas mission er nemlig at lære kvinder, hvad rigtig styrke er, og hvordan vi får adgang til den, så vi kan leve et aktivt  liv uden fysiske eller mentale begrænsninger, også langt op i alderen. 

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER