Læsetid: 4 min

FÅ ØVELSERNE, DER LINDRER HOVEDPINE OG KÆBE/NAKKESPÆNDINGER!

Døjer du ofte med spændinger i kæben, nakken eller hovedpine? Så er du langt fra den eneste!
Nakke-, ansigts- og kæbesmerter rammer over 70% af befolkningen årligt 😩 
Men mange ved ikke, at spændingerne og smerterne ofte kommer fra et helt andet sted i kroppen.
Et eller andet sted i kroppen foregår der altså noget, som din hjerne forsøger at kommunikere til dig - råbe til dig! 📣
– og det kan nogle gange (ofte) ske via spændinger og smerter helt andre steder i kroppen.

GÅR HVERDAGEN FOR STÆRKT?

Stress i hjemmet, frustrationer på jobbet, angst og depression er faktisk årsager til smerter og spændinger for mange mennesker. 
Når hverdagen går for stærkt, tænder vores hjerner for ”fear, fight and flight” systemet, en del af nervesystemet, som gør os klar til kamp og holder os skarpe i hverdagen.
Men hvis det er ”tændt” for længe ad gangen pga. kronisk travlhed eller følelsesmæssige påvirkninger, har vi en tendens til at overhøre hjernens signaler, når den prøver at fortælle os – eller råbe! – at vi skal SLAPPE AF 📣
Spændinger i nakke og kæbe og hoved er derfor nogle af hjernens måder at fortælle os, at tingene går for stærkt.
Vi trækker skuldrene op om ørerne for at ”gøre os klar til kamp”. 
Vi bider tænderne for meget sammen i hverdagen eller vågner op med spændinger i kæben om morgenen, fordi vi skærer tænder om natten.
Det er altså ikke sikkert, at årsagen til dine spændinger eller smerter skal findes der, hvor det faktisk gør ondt!
 
Hovedpine_Spændinger_i_nakke_og_kæbe


TRÆKKER DU VEJRET ORDENTLIGT?

Har du en presset hverdag, trækker du formentlig vejret helt oppe i brystet, og ikke nede i maven.
Normalt trækker mellemgulvet, diafragma, vores luft ned i lungerne ved at udvide lungerne nedad og udad, så maven går ud (ligesom på en baby, der græder – se på maven, den kører som en blæsebælg).
Hvis du trækker vejret for højt oppe, får diafragma ikke lov til at bevæge sig frit, og du bruger halsmuskulaturen til at trække op i de øvre ribben og kravebenet for at trække vejret ind opadtil.
Det skaber spændinger i muskulaturen, som kan forplante sig videre op til kæben og potentielt give smerter i både hals og nakke, som igen kan føre til hovedpine og spændinger i nakken.

TEST det ved at lægge din ene hånd på din mave og den anden på brystet. Tag et par gode vejrtrækninger, og mærk efter. 
Bevæger du hånden på brystet eller maven mest?
Hvis du oplever, at brystet bevæger sig, mens du næsten ikke kan få vejret ind i maven, er din vejrtrækning lidt på afveje.
En god øvelse til at lære at få vejrtrækningen ned og hele vejen rundt om rygsøjlen, viser jeg dig her:

Den kan også laves, hvor du sidder på en stol, foldet sammen over f.eks. en stor pude, mens du arbejder med at mærke, at du trækker vejret 360 grader rundt og helt om i lænden. Det kan nemlig også være problematisk kun at trække vejret med maven (som man typisk lærer i yoga) – og at kunne trække vejret 360 grader rundt er en forudsætning for at kunne udvikle styrke i hele kroppen.
  

SPÆNDER DU I KÆBEN?

Det kan komme af skævt bid, slid, et slag, en tandoperation – eller ja, når hverdagen går for stærkt.
Eller fra problemer med mave og tarm, bihuler, skuldre... det er ikke helt skævt, når mange behandlere siger, at 'kæben kan føre til alt, og alt kan føre til kæben'.

 Det er Trigeminus-nerven, som er skurken. Den forsyner kæben med nerver, hvis primære funktion er følelsen i dit ansigt, næse og mundens slimhinder sammen med den motoriske styring af kæbemusklerne.
Når den driller, kan det føre til både spændinger i muskulaturen og smerter i ansigtet.

Trigeminus-nerven har også forbindelse til bihulerne, så hvis du er en af dem, der ofte døjer med irriterede bihuler eller bihulebetændelse, kan det igen være denne nerve, der er på spil med hovedpine og trykken i panden, bag øjnene og måske i kæben.

Det sker typisk, fordi slimhinderne hæver op og bliver irriterede, og det finurlige ved kroppen er, at hele slimhindesystemet hænger sammen. Så en irriteret slimhinde i tarmen kan skabe irritation (og spændinger og smerter og...) i bihulerne, ørerne, næsen, svælget eller lungerne 😫 
Hvis du spiser noget, som irriterer din slimhinde i tarmen... kan det simpelthen irritere slimhinderne i f.eks. dine bihuler...
... og på den måde kan irritation i tarmen være med til at skabe spændinger i ansigtet, kæben og nakken! 

Du kan lindre spændinger i kæben (og få mere ro og bedre søvn!) med denne øvelse, som mobiliserer din kæbe, afspænder ansigtet, beroliger nervesystemet og fremmer lymfegennemstrømningen. Den hjælper med at frigøre kranienerverne og skaber mere plads, så de kan arbejde friere👍🏼  

Det er altså ikke så sort og hvidt, når det kommer til spændinger i kæben, nakken og hovedet. Og det giver god mening at bruge lidt tid på at finde ud af, hvor spændingerne og smerterne kommer fra.

Du kan få adgang til flere øvelser, der kan lindre spænding og smerter i træningsklubben STRONG THINGS - din førstehjælpskasse med lindrende øvelser til smerter, stress og tankemylder, hvor dit nervesystem er på overarbejde.

2 kommentar/er

Hej Ulla

Det lyder ikke rart.

Inde i vores medlemsklub Strong Things (Premium Level) har du adgang til
specialprogrammer, herunder til hovedpine og nakke. Derudover har du mulighed for at skrive til
Forum og få hjælp til at tilpasse din træning til lige netop dine udfordringer (og ressourcer).
Vi har hjulpet mange kunder med smertelindring og færre spændinger i klubben.

Mvh Ditte, Exercise Specialist fra Anna Bogdanova team

Ditte fra Anna Bogdanova team juni 18, 2024

Jeg har alle de smerter du beskriver, i nakken, hele hovedet, kæben (føles som tandpine indimellem, jag op i hovedet).
Jeg ved, at jeg spænder min tunge op i ganen om natten, især. Forsøger at slappe af, men spænder alligevel igen.

Ulla maj 23, 2024

Skriv en kommentar

OM ANNA

Anna Bogdanova har en akademisk baggrund inden for adfærdsdesign og psykologi samt videreuddannelse inden for bl.a. træningsfysiologi, funktionel neurologi, moderne smerteteori, stressrådgivning og anvendt hjernevidenskab.

Hun har 16+ års erfaring med at sammensætte træningsforløb til særligt kvinder 40+ ud fra en hjernebaseret tilgang, der både har fokus på muskelstyrke og hjernesundhed. Metoden sikrer, at du kommer ind i en regelmæssig træningsrytme og får maksimale resultater med minimal indsats – uanset alder, ambition og udgangspunkt.

Annas mission er nemlig at lære kvinder, hvad rigtig styrke er, og hvordan vi får adgang til den, så vi kan leve et aktivt  liv uden fysiske eller mentale begrænsninger, også langt op i alderen. 

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER