Læsetid: 4 min

FÅR DU HOVEDPINE ELLER MIGRÆNE AF DIN SLANKEKUR?

Eller af din DETOX - LIVSSTILSÆNDRING?

Hovedpine er da et tegn på detox, ikke?
Det må være godt, ikke?
Affaldsstoffer, der bliver renset ud? 
Sukkermonsteret, der er ved at blive dræbt?

Nej, ikke rigtigt.
Smerte er aldrig efterstræbelsesværdigt - og ofte et tegn på, at din hjerne synes, at du har stillet den nogle opgaver, den ikke lige er forberedt på at løse. 

Kan man få ondt (i hovedet) af at spise for lidt mad...?!

Én af de største årsager til kropslige udfordringer ved mine klienter er, at de er kronisk restriktive med deres mad.

Det kan være...

  • Ubevidst - fordi hverdagen er for travl, og man får ikke spist nok eller regelmæssigt i løbet af dagen/ugen - og så ender med at spise noget meget kalorietæt og næringsfattigt om aftenen eller i weekenden.

  • Eller fordi højt stressniveau i kroppen skaber en følelse af madlede (det kan godt vare i en længere periode - og derefter kan konsekvensen være, at man yderligere bliver begrænset i at spise mad, fordi ens synke-, sluge- og lukkemekanismer kan komme ud af takt.

    Hjernens evne til at kortlægge kroppens indre miljø (interoception eller indre kropsbevidsthed) kan også blive forringet pga. manglende sensoriske input (som resultat af at have spist for lidt eller for skånsomt - dvs. for lidt struktur i maden), så det opleves ubehageligt og måske ligefrem kvalmende - eller måske komplet smagsløst - at begynde at spise "normalt" igen. 

    Det ovenstående kan være resultat af både langvarig eller akut stress, men også behandling med høj-dosis (stress-) binyrebarkhormon.

  • Det kan også være meget bevidst - at skære ned på kalorierne med ønske om vægttab, og konstant passe på kalorierne af frygt for at tage på.

    Ud over at den mentale stressfaktor resulterer i en fysisk stressrespons, så er der også en del fysiologisk stress forbundet med både længerevarende moderat og kortere stort kalorieunderskud. 

Men uanset om du, når ugen er omme, ender i samlet kalorieoverskud eller kalorieunderskud, så oplever din hjerne restriktioner og de uopfyldte behov i løbet af dagen/ugen som en stressfaktor.

Energitilgængelighed og forudsigelighed

Første skridt er at forstå, at den vigtigste prioritet for din hjerne er energitilgængelighed og forudsigelighed.

Hvis den registrerer kronisk (konstant eller periodevis) underskud, så vil den forsøge at skrue ned for energiforbrug.
Enten ved at få dig til at bevæge dig mindre (smerter er en eminent mekanisme at mindske bevægelse på! Træthed og lavt stofskifte lige så...) eller ved at skrue ned for opbygningsprocesser i dit hormonelle system (fx fertilitet) og dit immunsystem (bekæmpelse af virusser, bakterier osv).  

Giver din slankekur dig hovedpine? Så se med herhvor jeg forklarer mere.

Det med hovedpine og migræne er selvfølgelig ikke så simpelt...

Der kan selvfølgelig være mange andre årsager til hovedpine og migræne. Men når man retter op på kronisk kalorierestriktion, så hjælper det rigtig mange, rigtig hurtigt.

Når man arbejder med udgangspunkt i moderne smerteteori, så vil man tale om summen af “faresignaler” (eller, de stimuli den enkeltes nervesystem opfatter som truende i den givne kontekst, ikke nødvendigvis fordi de er det - men måske fordi de uvante) og summen af “tryghedssignaler” (eller, de stimuli den enkeltes nervesystem opfatter som tryghedsskabende i den givne kontekst, måske fordi de skaber bedre bevidsthed fysisk og mentalt - og dermed oplevelsen af flere valgmuligheder).

Det er ikke sikkert, man kan mindske summen af de faretruende stimuli, der bidrager til smerteoplevelsen (man kan dog arbejde med den værdi, man tillægger de stimuli) - men man kan altid øge summen af tryghedsskabende stimuli.

Derfor er vi som udgangspunkt okay med, at man ikke kender den nøjagtige årsag til smerte - bare vi kan skabe mere tryghed i hele systemet (mentalt, fysisk, følelsesmæssigt, socialt...) og derigennem lindre smerter/stress.

Og begynde at have overskud til bevægelse - og livet - igen. 

PS......
Og ja, man kan sagtens få madlede forårsaget AF hovedpine eller migræne, årsagen til hvilke ligger et helt andet sted.
Få hjælp til at finde ud af, hvor det kan være relevant for DIG at sætte ind for at få det bedre, ved at tage TEST 2 i bogen Smertefri.

Men prøv lige at tjekke ind med dig selv, om du virkelig tør spise dig mæt og glad til hvert eneste hovedmåltid - eller om du hele tiden prøver at begrænse dig selv?

Eller om du måske bevidstløst springer morgenmaden over til fordel for en hurtig kop kaffe? 

Hvis JA, så er det i hvert fald oplagte steder at starte med at se på...


Derudover er det relevant at arbejde med:

  • Genoptræning af hele den indre kortlægning / interoception - de mange synke, brumme, gurgle osv. øvelser, som du finder i denne vagus-flow video + det vagus flow, du finder i Smertefri-bogen + powervejrtrækning variationer, som stimulerer bughulen er et fint sted at starte. 

  • Regelmæssighed i helt fundamentale vaner og rutiner, søvnrytme, faste spisetider, mæthed til hovedmåltider (se også mere i Vanekatalog i Smertefri-bogen). 

  • Tanker og overbevisninger omkring spisemønstre, restriktioner og selvbillede.

  • Uddannelse i, hvordan din krop virker, og hvad den har brug for til at opretholde en optimal hormonbalance, appetitregulering, vægtregulering, energi osv. - så du kan gennemskue hhv. skadelige og bæredygtige strategier til at komme i bedre form på.

  

FLERE RELEVANTE INDLÆG: 

 

Vil du vide mere? 

Vil du vide mere om teorien bag, som har dybe rødder i moderne smertevidenskab, så få fingrene i min bog "Smertefri - farvel til stress, træthed og ondt i kroppen".

Den er det perfekte opslagsværktøj, når du har brug for at fortolke, hvad det er, din krop prøver at fortælle dig. Download 1. kapitel helt gratis her >>>

Skriv en kommentar

OM ANNA

Anna Bogdanova har en akademisk baggrund inden for adfærdsdesign og psykologi samt videreuddannelse inden for bl.a. træningsfysiologi, funktionel neurologi, moderne smerteteori, stressrådgivning og anvendt hjernevidenskab.

Hun har 16+ års erfaring med at sammensætte træningsforløb til særligt kvinder 40+ ud fra en hjernebaseret tilgang, der både har fokus på muskelstyrke og hjernesundhed. Metoden sikrer, at du kommer ind i en regelmæssig træningsrytme og får maksimale resultater med minimal indsats – uanset alder, ambition og udgangspunkt.

Annas mission er nemlig at lære kvinder, hvad rigtig styrke er, og hvordan vi får adgang til den, så vi kan leve et aktivt  liv uden fysiske eller mentale begrænsninger, også langt op i alderen. 

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER