Læsetid: 4 min

HAR DU - REELT - BRUG FOR AT TABE DIG?

Det er der faktisk ikke noget enkelt svar på. Vægtregulering er et komplekst emne. Jeg vil selvfølgelig forsøge alligevel! 😄
 
At have en høj vægt absolut set er ikke et problem, så længe man er fysisk aktiv. Ikke blot træning, men også en god sjat hverdagsbevægelse. Det, som er problemet, er vægtøgning. Og de ubalancer, som vægtøgning afspejler. 
 
Når der år for år kommer flere kilo på sidebenene – ikke i form af muskler, men i form af en støt stigende omkreds alle steder på kroppen, især rundt om livet.  
I årene op til menopausen – og i selve overgangsalderen – øger vægtøgning endda risikoen for kræft*. 
 
Et højt taljemål (når din talje divideret med din højde i centimeter giver over 0,5) er alt andet lige udtryk for kronisk inflammation, som også øger risikoen for en lang række sygdomme. Så vægten alene er ikke nødvendigvis et problem. Men fedtfordelingen og tendensen i vægt/fedtøgning kan være det. 
 

TALLET PÅ VÆGTEN ER IKKE DET VIGTIGSTE

Som et øjebliksbillede og enkeltstående markør kan vi ikke bruge tallet som den endegyldige sandhed om vores sundhedstilstand.
 
Et snævert fokus på tallet på vægten kan få mange til at ty til vægttabsmetoder, som er ekstreme og slet ikke bæredygtige, og som faktisk IKKE gavner vores helbred (hvilket er en del af forklaringen på, hvorfor vægttab opnået på denne måde kan være så svært at holde fast i). 
 
Forventningen til, at man kan styre tallet til at falde lineært, i overensstemmelse med en formel, kan få mange til at blive frustrerede over (naturlige) perioder med stilstand - glemme alt om, hvor langt de er kommet på rejsen til at passe bedre på sig selv - og give op, lige inden vægttabet for alvor sætter ind, fordi det føles som en uoverskueligt lang vej til mål.  
  
Hvilken vægt vores krop trives bedst på, kan være langt fra, hvad vi har fået indprentet i vores hoved. I sidste ende er det din adfærd dag ud og dag ind (ikke bare 6-8 uger om året), som er altafgørende for din sundhed - både på det fysiske og det mentale plan.
  
Regelmæssig fysisk aktivitet (med progression i belastning og anstrengelse) er én af de mest betydningsfylde brikker, som binder både krop og sind sammen... - og hvordan du finder denne brik, kan du læse mere om længere nede, så bliv hængende lidt endnu. 
 

ER DIN KROP I TRIVSEL?

Hvis du oplever VÆGTØGNING måned for måned, år for år... Så er din krop IKKE i trivsel ⛔️ 
 
Vægten er blot symptomet. Som taler med meget store bogstaver.  Den fortæller, at dit system er i energikrise - og at det arbejder på højtryk for at skaffe sig energi ved at skrue op for appetitten og ned for mæthedsfornemmelsen og lysten til bevægelse... 
 
Vægtøgningen er derfor et forsøg på at indkassere det overtræk, som for langt de fleste af os skyldes en kombination af livsvilkår og livsstilsvalg, der bringer os ud af ligevægt. 
 
Vi skubber til vores måltider, søvn, tissepauser og overhører vores grundlæggende fysiologiske behov for hvile, næring, bevægelse og nye stimuli - for at få mere fra hånden eller fordi vores mentale, følelsesmæssige, sociale, eksistentielle load simpelthen er for stort.
 
Og de coping-mekanismer vi benytter os af, gavner ikke altid på den lange bane.   
 

Og når kroppen siger fra, så i stedet for at stoppe op og se på årsagerne - så stiller vi endnu flere og strengere krav til den. Sender den på bootcamp og fratager kroppen endnu mere energi, når den allerede er i energikrise i forvejen 🥵 

Når det så heller ikke virker, giver vi op på den "dumme" krop - og så lader der kun til at være en løsning tilbage:

Acceptere tilstanden.
 
Der er ikke noget at gøre. Så kan du lige så godt lære at leve med det. Men den accept... rimer ikke altid på selvkærlighed. 
 
Den kommer, når vi mister tillid til, at det kan blive anderledes. Når det føles som en kamp, vi ikke kan vinde, uanset hvor hårdt vi prøver.
 
Og ja, så er det selvomsorg, når man giver sig selv lov til ikke at skulle kæmpe mere og finde ro i sin tilstand. Men jeg vil gerne fortælle dig, at det ikke behøver at være en kamp.
 

FÅ DIN VÆGT TIL AT REGULERE SIG SELV

Når du tager fat i årsagen til, at din krop oplever, at du er i energiunderskud, selvom det ikke ser sådan ud på vægten og i spejlet… 
… så vil du re-sette hjernens vægttermostat. Og så regulerer vægten sig selv. 
 
Det er helt klart lettere end at kæmpe sig ned på et umenneskeligt lavt antal kalorier – eller op på et energidrænende antal fitnesstimer. 
Dermed IKKE sagt, at det er en let opgave... at skabe vilkår indeni og rundt om dig, hvor din trivsel er høj, fysisk og mentalt. 
 
Ægte trivsel handler om at lære:

★ Hvordan du smidigt skifter mellem at udfordre dig selv tilpas, fysisk og mentalt - og giver dig selv den nødvendige restitution og næring.

 Hvornår noget er for meget, og hvornår noget er for lidt.

★ Hvordan du kan bringe alle systemerne tilbage i balance, så du kan re-sette dit setpoint (den vægt eller fordeling af fedt og muskler, som din krop bliver ved med at ville vende tilbage til), så din krop bliver selvregulerende – igen. 

Når du har (gen)lært de ting og fået din krop (tilbage) i trivsel. Så vil både din sundhedstilstand, din vægt, dit spejlbillede og dit selvbillede komme til at afspejle din nye adfærd ❤️ 
 
Du kan altid få stressfri, tidseffektiv træning, som passer til lige netop den grad af overskud, som du har på kropskontoen lige nu i min medlemsklub STRONG THINGS

Skriv en kommentar

OM ANNA

Anna Bogdanova har en akademisk baggrund inden for adfærdsdesign og psykologi samt videreuddannelse inden for bl.a. træningsfysiologi, funktionel neurologi, moderne smerteteori, stressrådgivning og anvendt hjernevidenskab.

Hun har 16+ års erfaring med at sammensætte træningsforløb til særligt kvinder 40+ ud fra en hjernebaseret tilgang, der både har fokus på muskelstyrke og hjernesundhed. Metoden sikrer, at du kommer ind i en regelmæssig træningsrytme og får maksimale resultater med minimal indsats – uanset alder, ambition og udgangspunkt.

Annas mission er nemlig at lære kvinder, hvad rigtig styrke er, og hvordan vi får adgang til den, så vi kan leve et aktivt  liv uden fysiske eller mentale begrænsninger, også langt op i alderen. 

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER