Læsetid: 3 min

Det fortæller din hud om din alder og dit stressniveau

Vidste du, at din hud lytter til dig? Og den ikke bare lytter, men også kan kommunikere retur? Faktisk er den noget af en sladrehank, som ikke kun fortæller om et levet liv, men også om vores livsstil. Det kan både vise sig i en hud, der bliver mere tør, irriteret eller uren. Men kan også få os til at se en del ældre ud, end vi rent faktisk er!

Fornyelsen af celler vil nemlig gå langsommere, når vi lever stillesiddende, stresset eller søvnløst. Huden mister elasticitet og glød, kæbelinjen flytter sig, rynker flytter ind.

Hvis du er stresset i en grad, så dit nervesystem er i alarmberedskab hele tiden, vil det også kunne aflæses i dit ansigt. Dine tårekanaler vil måske ikke fugte øjnene så godt, og du vil måske ikke have en særligt god spytproduktion eller miste farve i huden, fordi blodkarrene strammer ind, så blodcirkulationen i huden bliver meget lav. Det første sted, det ses… det er på huden. Fordi huden er sidste led i rækken, mens alt (energi, blod, væske etc.) dirigeres til de vitale organer først.
 
Anna Bogdanova Skin solution lifted face stress hud

HUDEN ER SOM ET LANDKORT OVER DIN KROP - MEN KAN DU FINDE VEJ?

Huden er også fyldt med nerveender, som sender signaler frem og tilbage, der vil opfattes af hjernen som enten trussels- eller tryghedsskabende; hvordan huden opfatter det, der sker inde i dig og rundt omkring dig – varme, kulde, berøringer osv. – kan altså være med til at øge eller sænke din samlede stressrespons og følelse af velbehag – eller smerte! – i kroppen.

Du kan faktisk betragte din hud som et landkort over din krop – og din hjerne vil gerne have et så detaljeret kort som muligt for at føle sig tryg og give dig fx mere frihed i dine bevægelser. Jo mere ikke-kortlagt territorium du har på huden, des større er sandsynligheden for, at alle de her signaler (eller veje, hvis vi skal blive på den sti) fra den 'ukendte' del af din hud bliver opfattet som potentielt farlige.
Du kan så at sige fare vild i signalerne fra din egen krop, og resultatet mindre tryghed, mindre bevægefrihed, en højere stressrespons
= det kan ses på på din hud. 

Anna Bogdanova stress hud skin solution  lifted legs

TRÆN HUDEN, OG FÅ MERE RO PÅ NERVESYSTEMET

Det betyder ikke, at du bare må acceptere, at din hud flipper ud og måske ser ældre ud, end du egentlig er! Godt nyt er nemlig, at du kan reducere oplevelsen af en høj stressbelastning i nervesystemet ved at sørge for at kortlægge og genopdage din hud og ikke have nogle områder uden kontakt, hvor signalerne kan fare vild.

Ved at træne din hud målrettet (JA, huden! For den kan vi nemlig arbejde med og træne på samme måde, som vi træner vores muskler - læs mere om det i blogindlægget Du kan træne din hud flere år yngre), stimulerer du de forskellige nerveender eller receptorer i huden til at skabe et bedre billede af netop den kropsdel, som du arbejder med. Hjernen får dermed et bedre overblik over hele din krop, og du får lov til så meget mere, når du skal dyrke fysisk aktivitet.

Mister du derimod signaler fra huden, er du ikke vant til dem eller har din hjerne svært ved at tolke dem – om det så er kulde, varme, stikken eller prikken – kan de være svære, nærmest umulige, at skelne fra hinanden for at vurdere, hvad der føles rart, og hvad der er ubehageligt… så hjernen kan nemt komme til at under- eller overreagere på selv de mindste signaler.

Målrettet træning af vores hud, nerver, underliggende muskler og bindevæv, som jeg arbejder med i mine programmer i Skin Solutions serien går altså langt ud over ‘blot’ opstramning og mere glød (selvom det må siges at være en ekstra lækker bonus, ja tak!), men er også vejen til et mere stressfrit system og støjfri kommunikation til og fra din hud.

Du kan finde mine programmer til målrettet træning under Skin Solutions eller her:

Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

Rigtig mange kvinder har et urealistisk billede af, hvilken vægt der er deres idealvægt. Få svaret på, hvad du i stedet bør have fokus på. Læs mere

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

Det er ikke synd for dig, når du træner efter dagsformen og måske er nødt til at skalere en øvelse eller træning ned. Det er derimod at træne klogt.  Læs mere