Læsetid: 3 min

HVORDAN HAR DU DET MED FART? BLIV BEDRE TIL AT NAVIGERE, NÅR DET GÅR (FOR) STÆRKT

Da den længe ventede efterfølger til TOP GUN filmen kom ud i 2022 – denne gang med det feminine islæt med sig ombord på de kraftfulde jagerfly – blev jeg nysgerrig på, hvor mange kvinder der mon har deres gang i luften (kan afsløre, at vi kun har en eneste dansk kvindelig jagerpilot - Line Bonde!).

Og meget optaget af de mange kræfter og den adræthed, sådan en jetjager besidder – samt hvad det kræver af vores fysik at kunne styre al den power og trodse tyngdekraften, som oppe i luften når op på mange gange det, som den er nede på jorden. 
 

A NEED FOR SPEED!

Jagerpilot eller ej, så er der en del områder i din hverdag, hvor du godt kan bruge jagerpiloternes evner. De fleste mister nemlig evnen til at håndtere fart med alderen. Ikke så meget på grund af alderen, men fordi der går flere og flere år, hvor vi ikke får opgraderet vores “navigations-software” – altså sanseapparat – og fordi vi mister en stor del af de hurtige muskelfibre, som netop er dem, der får os hurtigt fra 0 til 100… og hjælper os med at bremse pludseligt op igen og kunne gå fra 100 til 0. 

Jeg har da også en del kunder, som inden min træning har været utrygge ved at skulle køre i bil på motorvejen, fordi det gik for stærkt, og der var mange ting, de skulle holde øje med – eller blot ved at køre ned ad en grussti på cykel af frygt for at falde. 

Manglende evne til at forudsige, hvad der kommer til at ske, når vi er i bevægelse, kombineret med frygten for at falde, er en urgammel trussel, som skruer op for alarmberedskabet i nervesystemet på et ubevidst plan.

Vi får ulyst til – eller bliver ligefrem bange for – at bevæge os, vores stresstærskel bliver lavere, og det resulterer i en lang række begrænsninger, når hjernen træder bremsen i bund, for at undgå det, den frygter allermest. 
 
Men den rette kombination af styrke- og sansetræning vil gøre dig bedre i stand til at håndtere fart og navigere, når det går stærkt. Både fysisk og psykisk, fordi din hjerne bliver tryg, når den kan stole på, at muskler og led kan bevæge sig frit, og sanserne har styr på, hvad der sker omkring dig.

GREAT BALLS (BELLS) OF FIRE

Kredsløbstræning alene gør dig dog ikke bedre i stand til at håndtere fart. Ja, du får bevæget dig, men mange oplever, at det tager mere energi, end det giver, at det ikke giver de resultater, du drømmer om – eller at de regelmæssigt løber ind i skader.

Der er nemlig brug for både retvisende sansning, grundlæggende styrke (evnen til at overkomme modstand) og power (evnen til at overkomme modstand på kortest mulig tid), samt evnen til at styre den kraft, du udvikler, når du letter – og bliver påvirket af, når du lander (hvilket er 2-4 x din kropsvægt!). 

Mangler én eller flere af færdighederne, så vil systemet træde bremsen i bund, hver gang du prøver at sætte farten op. 

Jagerpiloter skal fx også supplere deres konditionstræning med styrketræning, fordi det øger deres evne til at modstå G-kræfterne, der er et udtryk for den acceleration, som de bliver udsat for ved hurtige stigninger eller skarpe sving, og det gør kroppen flere gange så tung.

Kredsløbstræning uden styrketræning giver ikke piloterne den samme evne til at modstå G-kræfterne (det ved de alt om hos Federal Aviation Administration).  

Når du står, sidder eller ligger ned, bliver kroppen påvirket af tyngdekraften svarende til 1 x din kropsvægt (1G). Men skal du en tur i rutsjebanen, kan du opleve påvirkning af op til 4 gange din kropsvægt (4G), hvilket i øvrigt også er den belastning du oplever, hver gang du lander i løb eller hop!

Og en trænet jagerpilot kan altså håndtere helt op til 9 gange deres kropsvægt (9G). Styrketræning tilføjer simpelthen et ekstra beskyttende lag for piloterne, som ikke sker ved kredsløbstræning alene... og det giver god mening for alle at følge det råd, hvis drømmen er at trodse tyngdekraften, fysisk og mentalt! 

Styrketræning, særligt med tunge vægte eller kettlebells, giver dig også en større motor, så du kan generere mere kraft og fart – og når du er stærk, kan du i øvrigt også få meget mere ud af din kredsløbstræning.

Vil du vide mere om, hvordan den rette kombination af styrke- og sansetræning i mikroformat kan få dig op i fart uden at falde, så kan du læse om min metode THE 5 her.

Skriv en kommentar

OM ANNA

Anna Bogdanova har en akademisk baggrund inden for adfærdsdesign og psykologi samt videreuddannelse inden for bl.a. træningsfysiologi, funktionel neurologi, moderne smerteteori, stressrådgivning og anvendt hjernevidenskab.

Hun har 16+ års erfaring med at sammensætte træningsforløb til særligt kvinder 40+ ud fra en hjernebaseret tilgang, der både har fokus på muskelstyrke og hjernesundhed. Metoden sikrer, at du kommer ind i en regelmæssig træningsrytme og får maksimale resultater med minimal indsats – uanset alder, ambition og udgangspunkt.

Annas mission er nemlig at lære kvinder, hvad rigtig styrke er, og hvordan vi får adgang til den, så vi kan leve et aktivt  liv uden fysiske eller mentale begrænsninger, også langt op i alderen. 

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER