Læsetid: 4 min

10 ÅRS FORSKEL - SE BILLEDERNE AF MIN KROP OG HØR, HVAD JEG HAR GJORT

“Du kommer i bedre form hver gang, jeg ser dig Anna, hvad gør du?”
- sådan lød på et tidspunkt en kommentar til ét af de nye billeder, jeg havde fået taget af fotografen Isabelle Hjorth, ovre på Facebook. 

Anna Bogdanova Rising Star styrketræningsprogram

Det oplagte svar er selvfølgelig, at jeg træner efter min egen træningsmetode.
En kombination af opvarmning, som forbereder nervesystem og tænder sovende muskler, og tidseffektiv styrketræning med få fokuserede gentagelser og nogle længere pauser... 
 
Men det er ikke hele historien. For hvordan kan man træne efter den samme træningsmetode og så alligevel være i forskellig form i forskellige perioder?
(Jeg viser dig billeder længere nede)
 
Svaret er i tre dele. Og nej, det er IKKE relevant for dig, hvordan jeg holder mig i form. Træningen skal altid tilpasses dit udgangspunkt, dine færdigheder, dit overskud og dine behov. 
 
Men hen over 3 blogs vil jeg dele 3 grundlæggende principper, som er relevante for dig at kende til. Det første kommer her:

LAD MUSKLERNE MODNE

Jo flere år, du træner regelmæssigt, des bedre bliver du til at aktivere dine muskler og få flere muskelfibre på arbejde, så du kan udvikle mere kraft og større acceleration i hver eneste gentagelse. Det betyder, at jo bedre du bliver til udvalgte øvelser, des større effekt vil du få ud af din træning. Uden at skulle træne mere og mere — men fordi din træning har højere kvalitet og højere effekt. 
 
Hjerne-muskel forbindelsen bliver stærkere, og musklerne bliver mere “modne”, og i dette tilfælde betyder det, at de bliver mere og mere spændstige år for år. 
(Det kan du også se på billederne nedenfor) 
Forudsat at det ikke er sporadisk “jeg skal bare lige have pulsen op og forbrænde nogle kalorier”, men regelmæssig systematisk træning med indbygget progression.
 
Og prøv at høre, hvis du træner blot for, at det skal give en god følelse, mens du gør det — så er det selvfølgelig ikke afgørende at være systematisk. Det er jo ikke alles mål at holde sig i form. Især når så mange oplever, hvor krævende det kan være at holde formen bare nogenlunde ved lige med alderen, og derfor dropper tanken om de tilsyneladende uopnåelige resultater. 
 
Men jeg ville virkelig snyde dig, hvis ikke jeg fortalte dig, at det IKKE behøver at være så svært og tidsopslugende. Der ER bare forskel på træning, som er skabt til underholdning — og træning, som er skabt til at styrke kroppen og holde den spændstig og vital langt op i alderdommen. 
 
Og ja, noget er bedre, end ingenting. Men hvis du gerne vil vide, hvad der giver dig størst muligt effekt for den tid og energi, som du investerer i træningen...
Hvis du både gerne vil have det godt lige efter din træning OG sikre dig den helt langsigtede effekt...
Oooog få mere overskud til alle de aktiviteter, du gerne vil gøre for aktivitetens egen skyld? Fx dans, boldspil, vandreture, løb i skoven, sex...
Så bliv lige hængende!
 

10 ÅRS FORSKEL I BILLEDER

 Her kan du se udviklingen i min egen “muskelmodenhed” over de sidste 10 år (før og efter begge mine fødsler). 
 
Det skal lige siges: 
Jeg har IKKE trænet hele mit liv. 
Jeg har pjækket fra samtlige idrætstimer både i folkeskolen og gymnasiet.
Jeg bryder mig ikke om sport og om at følge med i andres tempo på en træningstime.
Jeg gik i gang med baldeøvelser fra Cosmopolitan, da jeg fyldte 18, kun fordi jeg så et billede af min r*v i en bikini bagfra. 
Ja, jeg er en slow starter — og på ingen måde en træningsfanatiker. 

I 2010
Det her er INDEN, jeg blev gravid - men også INDEN jeg for alvor havde knækket koden til, hvordan jeg kan holde mig i god form uden afsavn og store mængder træning (nevermind håret ;) ). 
 
Anna Bogdanova 2010
 
I 2013 
1.5 år efter, jeg fødte min ældste søn.

Anna Bogdanova i 2013
 
I 2015
Her er et par billeder 3.5 år efter, at jeg har født min ældste.

Anna Bogdanova i 2015 
Anna Bogdanova i 2015 1

I 2018 
2 år efter, jeg har født min yngste søn.

Anna Bogdanova i 2018 
Anna Bogdanova i 2018 1

I 2020 
3.5 år efter, at jeg har født min yngste søn. 
Den opmærksomme læser vil se, at jeg stadig ikke er oppe på den muskelmasse, som jeg havde på billedet fra 2015. 
 
Nogle vil sige "ej, det er heller ikke så pænt med mere muskelmasse" - well, jeg er glad for, at jeg havde så meget muskelmasse at tære på INDEN min anden fødsel og en lang periode med etablering af selvstændig virksomhed. 
Det har været min buffer - og grunden til, at det "kun" tog mig 3,5 år at genopbygge kroppen igen. 
 
Anna Bogdanova i 2020

I 2021  
Anna Bogdanova i 2021

Min pointe med ovenstående er at vise dig, at det er SMÅ ændringer fra år til år — men markant forskel fra nu og 10 år tilbage. 
Det er ikke kommet overnight. Der har været udsving undervejs. 
Men jeg har været i et fast forhold med min styrketræning i over et årti. Og det bliver ved med at give tilbage på kropskontoen.  Så hermed også en opfordring til dig om at have realistiske forventninger til, hvor meget der skal ske på X antal uger. Du kan ikke forcere modenhed. 
 
Giv det tid.
Gør dig bedre. 
Gør det regelmæssigt.

Hvis du vil læse om det andet princip, finder du det her.
Og det tredje princip, finder du her.

Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER