Læsetid: 4 min

STINE BRAMSEN - FÆRDIG MED AT VÆRE DEN PÆNE PIGE

Kender du Stine Bramsen?
Hvis ikke, så er det på tide.
Hun debuterede i 2007 som sangerinde i popgruppen Alphabeat, men har siden stået på egne syngende ben. 

Hendes seneste soloalbum er blevet udråbt som et kvindepolitisk manifest og af musikmagasinet Gaffa blevet kaldt et “et mageløst og modent soundtrack til den moderne kvindekamp”.

Hun gør i den grad op med den pæne pige gennem beats og vokaler, og ‘Blonde & Blank’, som det seneste album hedder, kører på repeat hos mig lige nu. 

Jeg hørte Stine Bramsen live på Kulturværftet i Helsingør i starten af året (ja, det er der, billedet er fra), og jeg skal helt sikkert se hende igen, når hun skyder sin Blonde & Blank Acoustic Tour igang til september (se mere og køb billetter her)Jeg er vild med Stine Bramsens stærkt personlige og politiske statements, og derfor vil jeg gerne hylde Bramsen som en af tidens stærkeste kvinder.

“Lyden af en voksen kvinde, der gør op med omverdenens billede af hende og insisterer på at tage sin plads. Både som kvinde og kunstner.”

Stine Bramsens nye sange handler om retten til at udvikle sig og blive mere og mere sig selv – også når det ikke passer ind i en boks, som man tidligere er blevet placeret i (og ja, det kender jeg alt for godt til!).

Om insisteren på, at kvinder er mangfoldige og komplekse.

“Jeg havde brug for at gøre op med den pæne pige og samfundet generelt (...). Jeg har altid været den pæne pige i bandet, den søde sangerinde.

Jeg har følt mig ansvarlig for den gode stemning og været en pleaser ligesom så mange af mine kvindelige kolleger. Og jeg har været stylet med glitrende kjoler og fuld makeup på den røde løber – rigtig, rigtig mange gange.

Så hvordan ser du mig nu? Som blond og temmelig blank? Har du valgt den kasse, jeg skal passe ned i som kvindetype?

Det tror jeg, for jeg mærker tydeligt bunden, siderne og låget på boksen – og efter 18 år i musikbranchen er den blevet alt, alt for trang.”
- Stine Bramsen til BTTil kamp mod fordommene

‘Blonde & Blank’ løfter også en vigtig politisk agenda.
Stine Bramsen kæmper nemlig for at skabe mere plads og bedre muligheder for kvinder i musikbranchen.

Undersøgelser af ubalancen mellem kønnene i musikbranchen viser, at de kvindelige musikere skal pukle og levere på et tårnhøjt niveau i flere sæsoner end mændene for at opnå de samme høje honorarer.

Mændenes kurve stiger simpelthen hurtigere.
Kun 10 procent af rettighedsudbetalingerne gik i 2019 til kvinder (radio og tv).
Kun en tredjedel af de optrædende på danske festivaler var kvinder!

“Hvad skyldes denne mistillid til den kvindelige frontfigur?
Dette fordomsfulde narrativ om, at hun nok primært kan takke sit gode udseende for sin succes, og at der nok står nogle andre (mandlige) talenter bag hendes karriere.

Popsangerinden er nok bare en køn nikkedukke, der bruges for at sælge varen.
Den kvindelige sangskriver oplever typisk at skulle informere journalisten om, at hun faktisk skriver sine egne sange.

Hvis kvinden har talent for at tjene penge på sin kunst, så er hun en kalkuleret manipulator, ikke en dygtig forretningskvinde.
Og hvis hun er kompromisløs og klar i spyttet, bliver hun omtalt som en besværlig diva.


Ser vi virkelig ærgerrighed som en attraktiv force hos manden, men det modsatte hos kvinden?

Og er det mon derfor, at så mange kvinder, mig selv inklusive, vælger at hoppe i den pæne, artige kasse, hvor vi kan være arbejdsomme og dygtige, men ikke fylde for meget?

Internt har jeg både som solist og bandmedlem været bange for at virke krævende og besværlig.

Jeg har tvivlet på, om jeg kunne være bekendt at sige fra, når noget overskred mine grænser. Denne iboende frygt tror jeg, rigtig mange kvinder genkender."
- Stine Bramsen til BT
På singlen MOTHER EARTH, hvor Stine Bramsen synger om, at mange (alle?) kvinder føler, at de skal kunne jonglere både karrieren, at være en god veninde, den bedste mor, kæreste… på den helt perfekte måde…

... slutter hun af med “Could you just thank me please!”
– og ja, det vil jeg gerne gøre:

TAK for at tage kampen!

Denne hyldest er derfor til Stine Bramsen for at gøre op med den pæne pige gennem sin vokal.

Jeg har dedikeret en øvelse til hende, som vil give dig frirummet til mærke, genopdage og tage ejerskab af alt det, du er
– i et tempo så langsomt, at du kommer ud i nogle vinkler, som du formentlig ikke har besøgt længe.

Og med garanti for at møde nye muskler!

Her får du MEET YOURSELF:


Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

Rigtig mange kvinder har et urealistisk billede af, hvilken vægt der er deres idealvægt. Få svaret på, hvad du i stedet bør have fokus på. Læs mere

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

Det er ikke synd for dig, når du træner efter dagsformen og måske er nødt til at skalere en øvelse eller træning ned. Det er derimod at træne klogt.  Læs mere