Læsetid: 6 min

Spis mere mad uden at tage på i vægt!

Ville du ønske, at du ikke var typen, der blot skulle kigge på en kage, for at tage på? (eller blive dvask, oppustet og slå ud, bare du snuste til lidt sukker?)

Det er faktisk ret let at gøre noget ved.

Ja, jeg mener helt seriøst, at jeg har en løsning på, at du kan:

 • Gå fra at være sådan en, der skal spise som en fugl for at holde vægten, til at kaste lommeregneren ud til højre og spise dig mæt i din yndlingsmad.
 • Undlade at anlægge dig en muffintop i sommerferien (nej vent, du kan faktisk tabe fedt i hele juli - mens alle andre slår bøvser, knapper bukserne op og tænker, at de må gøre noget ved dét, når hverdagen starter).
 • Holde sommerferie og holde formen med god samvittighed, mens du bliver stærkere og strammere for hver dag, du holder fri.

Samtidigt med, at dit spejl kan fortælle dig dag for dag, hvordan:

 • Du bliver mere og mere velformet
 • Dit maveskind bliver strammere og strammere
 • Din appelsinhud er kraftigt på retur
 • Du bliver gladere for at være i din krop, helt indeni


Løsningen er EN BUFFER...!

En buffer er, hvor meget din krop kan klare af udskejelser, uden at du tager (fedt) på. En buffer er et tegn på, at du har fået "fleksibel forbrænding":

 • Du forbrænder let kulhydrater, når du træner eller motionerer. Du føler dig stærk og kraftfuld og restituerer hurtigt mellem øvelserne. Benene føles lette, og det er sjovt at træne.
 • Du forbrænder fedt, når du ikke bevæger dig og ved almindelige hverdagsaktiviteter. Du holder let energien oppe og har ikke brug for at spise hele tiden.
 • Du føler dig frisk efter at have spist et stort måltid med kulhydrater. Du har nemlig let ved at regulere dit blodsukker, uanset hvad du spiser, og får ikke ubehagelige anfald af træthed.

En stor buffer er, når din krop er toptunet til at lave alt dét, du spiser, om til energi. Overskydende kalorier ender ikke i fedtdepoter - de bygger dine muskler, bindevæv og knogler op. Dét sender kraftige signaler til din hjerne om at skrue op for din forbrænding. Fedtet har ingen anden chance end at smelte.

Det er, når du hver eneste morgen vågner op til en tydelig forandring i spejlet.
Fra dag til dag. 

Men en stor buffer får du aldrig, hvis din typiske "kom nu i form" strategi er "spis mindre, træn mere". Det eneste, du får, er en udhungret krop, sprængte appetitsikringer og sløvt stofskifte. Og alt det fedt, som du nej-takkede og kvalmetrænede dig til (for at kunne komme i den lille sorte til nytårsaften), som vender tilbage med fuld fart.

En stor buffer finder du med andre ord aldrig på bunden af en Nupo-shake, i en suppetallerken eller en low carb gryde. Og heller ikke nede i en løbesko eller på en spinningcykel.

En stor buffer kan ikke lade sig gøre uden styrketræning og uden kulhydrater.

Sådan opnår du en fleksibel forbrænding

For at opnå den "legendariske buffer" skal du:

 1. Træne kort, men ofte.
 2. Variere træningsbelastning og intensitet.
 3. Give din krop ekstra kalorier og kulhydrater til at bygge op.
 4. Stoppe, mens legen er god.

Nå ja... Og fortsæt måned efter måned efter måned - for hver "træningsbølge" flytter du nemlig dit setpoint yderligere i den gode retning.

Fra overvægtig og træt til energisk og stærk

En af mine kursister Line, som har været i gang med mine principper og forskellige træningsprogrammer, med stigende progression, fortæller, hvordan hun har gjort:

"Jeg har været overvægtig som barn og gået til diætist, for at gå over i modsatte grøft i gymnasiet. Mine voksne år har været præget af vægtsvingninger, og mit største ønske var at have en rask, stærk, sund krop, som jeg føler mig tilpas i og stolt af!

Min krop var lettere overvægtig, og mentalt havde jeg lige skiftet arbejdsplads, da den anden havde giver mig arbejdsrelateret stress 6 måneder inden. Jeg søgte overskuelig træning, som kunne gennemføres i en travl hverdag - og så fandt jeg Anna!

Jeg har været i gang med Annas forskellige programmer og forløb i over 1 år. Det har gjort en verden til forskel for mig. Jeg har masser af energi! Jeg gennemfører altid træningen, jeg er stærk, jeg er glad, og jeg er på vej imod min drømmekrop, små skridt! Og så vendes hele min "kur-verden" stille og roligt på hovedet i takt med, at jeg implementerer flere og flere kostelementer.

Efter at have gennemført flere af Anna programmer, er jeg blevet meget stærkere og fortrolig med træningen. Det har været en kæmpe øjenåbner. Det var helt vildt, så godt som min krop tog imod programmet - og der skete vanvittig meget med den, både styrke og udseende. Dog er forvandlingen indvendigt den, som står tydeligst for mig! Jeg havde SÅ meget energi, at jeg næsten ikke kunne være i min krop! Sprang ud af sengen hver morgen (og det samme gjorde min ellers morgentrætte kæreste!).

Nu, flere måneder senere, undres jeg mest over, hvor mange kulhydrater jeg må spise OG festmåltider. Min krop strammes stadig op! Det modsiger ALT, hvad jeg har levet efter i små 20 år! Vildt!

Du tænker sikkert, hvad var Lines hemmelighed helt konkret?
Er det et bestemt program? Bestemt kostplan?

Ja og nej.

Opbygning af kroppen, step by step

Der er nogle helt konkrete trin, man er nødt til at tage. Man er nødt til at bygge sin form op - fra mobilitet til stabilitet til styrke til muskelopbygning til bedre arbejdskapacitet. Alt sammen færdigheder man er nødt til at øve sig i for at blive bedre til - og gradvist øge belastningen, så kroppen hele tiden får en passende udfordring, som den er i stand til at restituere fra.

Der er også nogle bestemte kost-knapper, man er nødt til at skrue på, for at kunne gøre kroppen i stand til at restituere ordentligt fra træningen (ja, det indebærer også flere kalorier og kulhydrater, når din krop allermest har brug for dem) - for overhovedet at kunne se et udbytte fra sin træningsindsats.

Men den største forandring sker i mellemrum mellem træningerne og måltiderne.

Den sker, når man forstår og lærer og tør have tillid til at eksperimentere med noget nyt, når de gamle strategier, man tidligere har tyet til, er holdt op med at virke. Tillid til at fortsætte i en retning af dét, der er godt for din krop - og ikke lade sig blive påvirket af de nyeste trends, kure og træningskoncepter.

Mine programmer og retningslinjerne deri er ikke et "koncept" du blindt skal følge. De bygger på helt grundlæggende forståelse af fysiologi og neurologi - og på den måde "sund fornuft". Jeg har bare gjort den viden og forståelse let at anvende i en helt almindelig hverdag.

Og de vigtigste 2 principper er (i dén rækkefølge):

 1. Regelmæssighed
 2. Progression (og regression, hvis dét er det der er brug for - det er en illusion, at man kan skabe en lineær fremgang)

Holder du fast i din træning og de vigtigste kostvaner (og dét kræver ikke, at du følger hele planen hele tiden! Blot noget tilpasning efter dagsformen og fokus på udvalgte "big rocks" til dagligt) - vil du måned for måned, kvartal for kvartal, år for år opleve at få flyttet din form, dit setpoint, din buffer derop, hvor et tilbagefald bliver umuligt.


Mit bedste råd til dig og din krop

At droppe tanken om en kort deadline. Giv dig selv lov til at lege og lære og blive god. God til træning. God til at træffe bedre valg med din kost og ift hvile - hver dag. Ellers er det umådeligt svært at holde fast på den lange bane.

For at gøre det overskueligt, så kan du sagtens bryde dit træningsår op i kortere perioder - jeg plejer at anbefale at skifte mellem disse tre faser à 3-4 uger med en 7-10 dages deload ind i mellem, året rundt:

 • styrke (tungere vægte, længere pauser)
 • muskelopbygning (lidt større træningsmængde, fx antal gentagelser/runder med de samme tunge vægte, som du blev god til at løfte under "styrke"fasen)
 • fedtforbrænding (den træningsmængde, du har arbejdet dig op til at kunne restituere fra, nu presset ind i et kortere træningspas, ved at lave kortere pauser)
 • styrke
 • muskelopbygning
 • fedtforbrænding

Dét at du træner for styrke betyder ikke, at du IKKE forbrænder fedt - for dét gør du også. Men træningsprogrammerings-mæssigt er der en rækkefølge, der er smart at følge. For starter du ud som "slap" og med lav arbejdskapacitet - og prøver så at køre korte pauser og sved på panden fedtforbrændingsfasen (eller - GISP! - kører i fedtforbrændingsgear året rundt :-O ), så bliver dit træningsudbytte meget LILLE og din sandsynlighed for at brænde ud meget STOR.

Har du brug for at vide LIGE præcis, hvordan du programmerer din træning, så du får skabt den legendariske buffer og derefter styrket og formet din krop for at få max udbytte af accelererede fedtforbrændingsfaser?

Så lover jeg, at jeg tager hele "gætteværket" ud for dig, så du blot kan fokusere på at gøre de ting, som med sikkerhed bringer dig i den rigtige retning.

Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER