Læsetid: 5 min

HVORFOR TABER JEG MIG IKKE, OG HVORNÅR KAN JEG SE VÆGTTAB PÅ VÆGTEN?

Som træner, så er en af de sværeste ting at finde frem til det område, hvor mine klienter kan skabe den største forskel med minimal indsats.

Det er fx at sørge for at øge den samlede forbrænding, så de ikke behøver at give afkald på så meget af deres yndlingsmad, men 'bare' omrokere nogle måltider.

Det er også at lære dem at bevæge sig frit og træne effektivt, så de forbrænder mest muligt på kortest tid - også i flere timer efter, træningen er slut - uden at stresse kroppen og brænde ud, så det er holdbart på sigt.

De ting plejer at virke super godt et langt stykke hen ad vejen. Der går ofte 12-16 uger, før kroppen er effektiv til at omsætte og forbrænde energi, udvikle kraft i træningen, og man får implementeret de vigtigste kost-basics. Men så accelererer fedttabet også.

* Forudsat man ikke modarbejder sig selv og fx spiser for lidt, så man ikke kan træne lige så hårdt, eller træner for meget cardio ved siden af (det træner de langsomme muskelfibre, så det neutraliserer langt hen ad vejen den nye muskelstyrke og form, som de hurtige muskelfibre ellers står for).

Når smarte tricks ikke virker på vægttabet

Når de "smarte" tricks holder op med at virke, så skal jeg lige tænke mig om.
Det er på det her tidspunkt, jeg oftest hører: "Jeg gør alt, hvad du siger, men der sker ikke noget".

Hvis vi nu ser bort fra, at fedttab kommer i ryk, og det allervigtigste man kan gøre, når man når et plateau, er at fortsætte med at fokusere på indsatsen som målet...

Hvis det er på plads, og der nu er gået 8-10 uger uden resultat (status quo), så er det tid til at sikre dig, at du indtager mindre, end du forbrænder.

Hvilket er den ufravigelige forudsætning for at kunne tabe sig, uanset hvordan man vender og drejer tingene.

På det tidspunkt har du dog, ved at følge mine retningslinjer, formentlig allerede fået et højere forbrændings-setpoint (altid sjovere at være i ligevægt på fx 2500 kcal frem for 1500!) og kan tåle at få skåret lidt ned på kalorier (blot ved portionsstørrelser eller mindre spisevindue, der er ingen grund til at tælle endnu!). Eller der skal måske tilføjes en smule mere træning, evt en lavintens gåtur lige efter styrke, for ikke at skubbe kroppen for meget ud af balance. 

(OBS: Det er ALDRIG her, du starter, når du træner efter min metode. Med at skære ned altså. Jeg er ikke interesseret i, at du har en middelmådig forbrænding. Den skal være tip top først - så bliver det lettere at tabe sig!)

Dilemmaet med manglende overholdelse af planen: Sidespring og den onde spiral

Jeg står altid over for et dilemma på det her tidspunkt.

Som udgangspunkt, hvis jeg her får at vide, hvad du typisk spiser/drikker/træner - så er jeg jo nødt til at skære ned i noget her.
Men. Der er et stort MEN.

Og dét er det blinde punkt, hvor du IKKE overholder denne plan.
  • Hvad sker der, når tingene ikke går efter planen?
  • Hvor ofte falder du i?
  • Hvor stort et sidespring taler vi om?
Det er de sidespring, der typisk er problemet.
Det er IKKE de 3 gulerødder, du har puttet i din grønne juice for bedre at kunne få den ned. Det er IKKE mælken i kaffen.

Det er oftere den halve liter is, der forsvandt, da viljestyrken svigtede. Eller den store pose mandler, der lå i din skrivebordsskuffe, som du havde støvsuget uden at tænke over det - fordi du skulle skynde dig videre til et møde. Eller de 3 flasker vin du får drukket hen over weekenden. Og dét er oftest afledt af en for restriktiv plan i første omgang.

Så hvis ikke jeg som træner hudløst ærligt får af vide, hvad der IKKE står på den plan, jeg får at se, så har jeg intet andet valg end at lede efter steder at skære fra i den plan, jeg får forelagt.

Måske skal du virkelig spise lidt mindre??
Måske har du brug for endnu et træningspas om ugen???

Jeg ved det ikke. Men når jeg løber tør for andre blide og snedige muligheder, så er der ikke så meget andet at gøre, hvis målet er et større fedt/vægttab.

Og dét vil blot forstærke det oprindelige problem.
For få kalorier til dagligt.
Større, oftere sidespring.
Dårlig samvittighed, trøstespisning for at lindre den.
Flere restriktioner, straf. Færre kalorier. Lavere stofskifte. Overspisning.
Mere lyst til alt det forbudte.
Ond spiral.

 

Hold øje med dine blinde punkter

For jeg kan ikke se dem for dig. Jeg kan kun forholde mig til de brudstykker af din virkelighed, som du lægger frem i lyset. Jeg er ikke interesseret i, hvordan din plan ville se ud, hvis alt klappede i din hverdag.

Jeg er interesseret i, hvad der sker, når livet sker. For det sker hele tiden, og det perfekte tidspunkt til det perfekte træningsprogram og den perfekte kostplan, det kommer aldrig. Men du kan stadig komme i mål.

Tag nu det hele med, så viser det sig højst sandsynligt, at du kan tåle at træne mindre, end du tror, og spise mere, end du tror. Og tabe dig hurtigere, end du tror. Når blot din hverdagsplan bliver så bæredygtig, at du ikke har lyst til at gå til venstre. Efter den nærmeste 7/11.

PS. Selvfølgelig sidder jeg også med klienter, der vitterligt ingen blinde punkter har.


De spiser bare kronisk for lidt eller træner kronisk for meget

Og så er det, at der ikke kommer til at ske noget vægttab, før end vi har flyttet deres ligevægts-setpoint fra fx de 1200 kalorier til fx de 2000 kcal om dagen. Og dét sker ikke fra den ene dag til den anden.

Det kræver vedholdenhed ift at bygge sin krop og sine muskler op - og det bedste tip, jeg kan give her, er at gøre indsatsen til målet. Gøre det, du inderst inde ved, er det rigtige - give din krop næring og styrke. Selvom der er en lille djævel på skulderen, der gerne ville trække dig i den anden retning og få dig til at tænke i at brænde nogle kalorier af.

Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER