Læsetid: 6 min

ER FEDTTAB EN OVERFLADISK LUKSUS?

Jeg har sendt min del af nyhedsbreve og blogs ud i æteren med budskaber om:

  • hvordan du taber dig bedst,
  • mest effektivt,
  • mest holdbart OG
  • i et tempo, der passer ind i din hverdag, MEN
  • ikke så snegle-agtigt, at du mister modet og momentum.

Og mens de fleste, der finder frem til mig, jo lige netop har denne udfordring OG er klar til at gøre noget ved det - og derfor sluger mine ord rå...

Og mange af dem, der ikke har denne udfordring, men har fulgt mig i lang nok tid til at vide, at alt i min univers ikke handler om fedttab - men om styrkelse af kroppen som det vigtigste fundament uanset æstetiske mål... De hopper også med på vognen.

...Så er der også dem, der bliver tændt helt af, når de læser endnu et skriv om, hvordan du kan blive fri for de irriterende kilo ex. "Timeglas figur er en luksus".

I - strongly - disagree.

Æstetikken kommer i min optik først på plads, når alle kroppens mekanismer fungerer optimalt.

Fedttab er en proces, der kræver utroligt mange ressourcer.
Fedttab kræver faktisk energi.

Det er en no brainer - er du træt og uoplagt, bliver det svært at gøre den indsats, der skal til for at komme i form.
Træne (hårdt).

  • Spise sundt (det kræver forberedelse - og forberedelse kræver overskud. Det modsatte af last minute lappeløsninger).
  • Overskud til at lege med sine børn (stressregulerende).
  • Overskud til at sætte sig ned og meditere (det er for mange en kæmpe overvindelse af gøre noget, som er så langt væk i tempo, fra det trummerum livet ellers kører i).
Hvordan skaber man overskud?
"Vågn for fanden op og bare gør det! Dit dovne dyr!"
NEEEEJ.

Overskud har en fysiologisk bagside, Energiproduktion.

De fleste forbinder energi med noget der kommer fra kulhydrater, stabilt blodsukker, en god nats søvn, koffein, et boost efter træning ("er det ikke sjovt, at man kan få mere energi, når man jo lige har brugt energi?" Mere om dét senere...).

Nogle nævner i den forbindelse pop-begrebet "binyretræthed" - er man træt, så er man lav på cortisol, fordi binyrerne er trætte og ikke kan producere mere.

(I virkeligheden er det en beskyttelsesmekanisme i hjernen som respons på forhøjede stresshormonniveauer i kroppen over en længere tid - hjernen slukker for signalet til binyrerne om at producere mere. Det er ikke binyrerne, der ligner en presset i bund citron.)

Alle de ting er blot brudstykker af ét samlet billede.

Energi (i form af ATP) er nemlig noget, som dine mitokondrier (cellernes små kraftværker, som i øvrigt har egen DNA) producerer ud fra næringsstoffer (kulhydrater, fedt, protein) + ilt.

Det er mitokondrierne, der afgør, om hvorvidt det er kroppen der vælger at bruger de kalorier som du spiser, som energi eller lagre dem som fedt på kroppen.

Og er mitokondrierne sløve, altså dårlige til at lave det du spiser om til energi, så vil du opleve, at du lagrer energi i fedtcellerne, samtidigt med at du mangler energi til helt almindelige opgaver (for så ikke at tale om vaneændringer!).

Dét er, hvad der sker ved større overvægt.

Dér er cellerne simpelthen ikke i stand til at omsætte energi rigtigt (i særdeleshed, kan de meget dårligt finde ud af at forbrænde fedt) - og derfor virker den traditionelle approach med at spise mindre og træne mere slet ikke i længden. Og den populære low carb/high fat løsningen vil på ingen måde resultere i større fedttab og mere energi.

Dårligt fungerende mitokondrier ser ud til at være en af årsagerne til øget fedtlagring, insulinresistens og leptinresistens (og heriblandt dårlig appetitregulering).

Er dine celler i stand til at producere energi?

Kronisk træthed og manglende evne til at komme i gang med noget som helst kan ofte skyldes dårligt fungerende mitokondrier.

Den dovenskab, som man oftest beskylder overvægtige mennesker for, er faktisk ikke en forudsætning for deres overvægt, men en konsekvens af det!

Det er næsten umuligt at skabe et fedttab, hvis din krop har lukket ned for energiproduktion i cellerne - så kan hver enkel celle ikke finde ud af at forbrænde fedt. Mitokondrie funktion er altså det nye buzzword (husk det nu!)

Hvad betyder det for din krop, at mitokondrierne er sløve.

Hvad betyder det ellers, ud over at man har svært ved at tabe sig?
Når cellerne muterer (adapterer?) fra at leve i aerobt (med ilt) til anaerobt (uden ilt) miljø - så er fedttab dit mindste problem. Mens uhensigtsmæssig deling af cancerceller kan være (se referencelisten nedenfor for mere info omkring sammenhænge mellem mitokondriefunktion og kræft).

(Til de læsere, der ikke ved det - så har jeg haft cancer tæt inde på livet ganske for nyligt. Min mor døde af brystcancer komplikationer (lungemetastater).

Naturligt nok, så har jeg en ret stor faglig og personlig interesse i at undersøge måder at forebygge kræft eller i det mindst øge chancen for overlevelse.

Fedttab? Jeg er ligeglad med fedttab.


Dét er blot en bivirkning af, at kroppen er så modstandsdygtig som overhovedet muligt - imod sygdom, imod stress.

Og jeg påstår ikke, at jeg kan finde ud af at forebygge sygdomme som kræft (der er dog flere og flere undersøgelser der viser, at fysisk aktivitet og sund kost ER forebyggende - sikke en overraskelse... omend ikke altid nok.) Men jeg ville klart gerne arbejde derhenad!

Jeg gør helt sikkert alt, hvad jeg kan, for at hjælpe mine klienter med at få så stærk og modstandsdygtig krop som muligt - så de kan leve så langt og kvalitetsfyldt liv, som overhovedet muligt.

Uanset, hvad der måtte ramme dem af forhindringer, cancer eller ej.

Relevant, vil jeg mene. Når man frem til 2020 forventer en stigning på 20 pct. i dødsfald pga. kræft.

Så dét at kunne rejse sig op igen - fysisk og mentalt - er noget der ikke kun er kun kodet ind i mit DNA, men også noget jeg gør alt for at videreformidle til mine læsere og klienter.

Og på baggrund af den proces, jeg og min familie lige har været igennem - så tror jeg på, at man ikke kan starte for tidligt med at styrke sin krop - i og med det kan tage 10-20 år for canceren at udvikle sig til en størrelse, der gør det muligt at opdage den.

Og når man så får det at vide og lægger hele sit liv om, så kan det altså godt være for sent.

Dét blev det for min mor. Vi kunne simpelthen ikke nå at genopbygge hendes krop efter et liv, der havde stillet enorme krav til hendes ressourcer. Ikke på 1,5 år.

Selvom en sygdomsdiagnose (egen eller i nær familie) oftest er dét, der endelig sætter skub i motivationen - så er det altså ikke verdens bedste idé at vente til, at der er noget galt, før man beslutter sig for at gøre noget og sætte sig selv og sin krop i centrum.

Især når mulighederne for super målrettet screening - på celle, på DNA niveau - er så gode, i vores moderne tidsalder (ikke alt ved vores high-tech samfund er så skidt da).

Hvad kommer først - fedttab eller sundt stofskifte?
Jamen det går begge veje.

Har du optimal cellefunktion i fokus?
Så vil jeg vove at påstå, at du ret hurtigt kommer af med det overflødige fedt.

Taber du de kilo fedt, der er for mange?
Så skaber du en sundere krop.
Omend der kan være brug for at fokusere på målrettet supplementering og andre strategier, end blot "spis sundt og bevæg dig", for at hjælpe dig på vej.

Fedtet er nemlig et såkaldt metabolsk aktivt væv, dvs. faktisk har hormonelle egenskaber, og for meget fedt på kroppen skaber mere inflammation og er linket med øget risiko for utallige sygdomme (listen er lang, og jeg gider ikke remse alt det op bare fordi - det er trods alt ikke en skræmmekampagne og skyld og skam, der er pointen med det her indlæg. De tre s'er tager jeg nemlig stor afstand fra.)

 

Pointen er bare...

...at hvis man synes, at 17.000 og noget tusind kroner er for mange penge at investere i et forfængelighedsprojekt...
Så vil jeg give vedkommende fuldstændig ret!
Formålet er, at blive sundere og stærkere indefra og ud.
Uden at drive rovdrift på din viljestyrke og tilsidesætte din normale hverdag og uden at brænde ud, as you go along.
Ved at lære, hvordan du gør og hvorfor du gør det - så du kan se en mening med at fortsætte på egen hånd og opretholde drivkraften. Så det bliver din foretrukne livsstil.

Fedttab? Jeg er ligeglad med fedttab.
Men du skal nok få det med oveni - som en velfortjent bonus og guleroden i den sidste ende.


Referencer:

Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

Rigtig mange kvinder har et urealistisk billede af, hvilken vægt der er deres idealvægt. Få svaret på, hvad du i stedet bør have fokus på. Læs mere

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

Det er ikke synd for dig, når du træner efter dagsformen og måske er nødt til at skalere en øvelse eller træning ned. Det er derimod at træne klogt.  Læs mere