Læsetid: 5 min

Er din krop og hjerne i (energi) krise?

5 STÆRKE TAKE-AWAYS

  • Er du kvinde, 40+ og føler dig mere træt, trist, varm og mindre overskudsagtig end normalt? Så er det helt normalt. Du er formentlig ramt af energikrise i hjernen.
  • Krisen opstår, fordi hjernen skal danne nye forbindelser for at gøre sig klar på en ny livsfase, og den derfor har brug for ekstra energi.
  • I takt med dalende østrogen vil dele af hjernen ikke blive stimuleret nok, så den får sværere ved at omsætte glucose (sukker) – og selvom der er nok energi, kan hjernen altså have sværere ved at optage den = energikrise.
  • Ved at belaste musklerne tilstrækkeligt med styrketræning, bliver hjernen bedre til at optage glucose, så energien kan nå dertil, hvor der er ekstra meget brug for den.
  • En hjerne og krop i energikrise kan have svært ved at mønstre overskuddet til træning, og derfor er mikrotræning, som tager hensyn til hjernens nye behov, din nr. 1 energikriseløsning. 


Har du nogensinde oplevet, at du… at du…
Åh, hvad var det nu!?

Ja – går i stå midt i sætninger, fordi du mister tråden. Har svært ved at overskue den samme mængde bolde, som du tidligere har jongleret rundt med uden besvær. Falder i søvn timer før normalt. Eller kan ikke falde i søvn overhovedet. Sveder, fryser, så sveder. Fryser lidt igen, mens du bander og svovler over det, der for dig før var petitesser.

Tænker ‘hvem er dog denne kvinde!’, fordi du ikke længere kan genkende dig selv halvdelen (eller måske endda ⅔) af tiden? Er du samtidig 35-40+, så er det helt normalt. Det kan føles som om, krisen kradser, fordi – midtvejs i livet jo. Og det gør den. Men det er ikke midtvejskrisen, det er energikrisen.

HVAD ER EN ENERGIKRISE?

Både i perimenopausen – de op til 10 år, der leder op til menopausen – og efterfølgende kan du som kvinde opleve, at din hjerne har brug for ekstra energi. Den har nemlig travlt med at danne nye forbindelser, fordi den skal gøre sig klar på en ny livsfase og er ved at organisere sig på en ny måde. ‘From reproductive to productive’, som én af de førende forskere inden for kvinders hjerner, Lisa Mosconi, kalder det.

Og det koster altså på energikontoen. Hedeture, hjernetåge, træthed, tristhed – de kognitive og psykiske symtomer, som mange oplever, er et udtryk for, at de mangler energi i hjernen. Hjernen er i energikrise.

Når østrogen ikke længere i tilstrækkelig grad formår at stimulere forskellige dele af hjernen, påvirker det hjernens energiomsætning (forbrændingen i hjernen) – så hjernen har sværere ved at omsætte glucose (sukker), som er nødvendig for en optimal funktion. Kvinder oplever et fald på helt op til 30% i deres hjerneenergi i forbindelse med menopausen!

Det handler altså ikke nødvendigvis om, at du ikke indtager nok energi. Men om at hjernen har brug for endnu mere energi, samtidig med at der sker ændringer i dens stofskifte, som forstyrrer dens optag af glucose (sukker). Energien er der måske – men hjernen er ikke i stand til at bruge den energi, der er til rådighed.

Servicemeddelelse ;) : Herunder er en video, hvor jeg forklarer mere om energikrise. Hvis du ikke kan se den, er det formentlig fordi, du har sagt nej til cookies. Hvis du gerne vil se videoen, skal du sige ja til cookies og genindlæse siden :)

 

KRISEHJÆLPEN KOMMER FRA MUSKLERNE

Løsningen – ikke overraskende, hvis du spørger mig, og som jeg fortæller i videoen ovenover – er mikrodoseret hjernebaseret styrketræning. For det er vores muskler, der mest effektivt kan fjerne flaskehalse i forbrændingen på en måde, som ingen piller, cremer eller krydderier er i stand til.

Når vi belaster musklerne tilstrækkeligt, åbner det nemlig op for glukoseoptaget de steder i hjerne og krop, som bliver aktiveret – så energien kan nå frem til der, hvor der er brug for den. 

Så træning (af den rette slags og dosis) er den mest effektive energikrisehjælp, fordi:

1. Når man træner, stimulerer man produktionen af dopamin i den del af hjernen, der står for drive, handling, skarphed og fokus.

2. Når man (styrke)træner åbner man for, at hjernen bedre kan optage og omsætte glucosen (sukkeret), som er tilgængeligt. Energikrise opstår, fordi der måske er forhøjede niveauer af sukker, men det kan ikke komme ind i cellerne. Forestil dig at have en konto i banken, der bugner – uden at kunne få adgang til pengene, fordi du mangler dit hævekort! Træning af dine muskler er det, der giver dig adgang til din energikonto.

3. Det ser ud til, at styrketræning er med til at øge niveauerne af cirkulerende østrogen i postmenopausale kvinder. Styrketræning har en ‘anabol’, altså opbyggende effekt, ved at stimulere vores ‘anabole’ kønshormoner, som for kvinder primært er østrogen.

MEN KOSTER TRÆNING IKKE... MERE ENERGI?

Hvis du har energikrise, er der ikke noget at sige til, at ordet ‘træning’ gør dig udmattet bare ved tanken. Men læs lige videre…

For der er ikke tale om hvilken som helst træning. Det skal selvfølgelig være træning, som tager hensyn til hjernens nye behov. Dine nye behov. Det skal ikke være tidsrøvende, sveddryppende og udmattende træningssessioner, som kun stjæler endnu mere energi fra dig – og i øvrigt heller ikke aktiverer musklerne, som vi har brug for til at dæmpe inflammation og fjerne flaskehalse i forbrændingen.

Og det skal doseres rigtigt i forhold til varighed, intensitet, belastning, øvelsesvalg og progression, for at træningen låser op for energien og ikke bliver endnu en energirøver. For at træningen vil øge hjernens optag af glucose – dvs. at energien kan nå til de steder i hjerne og krop, hvor der er brug for den.

Mikrotræning – på helt ned til 5 minutter ad gangen – stiller selvfølgelig krav til kvaliteten, indholdet og strukturen i træningen. Og i min 15-årige praksis med titusindvis af kvindelige kunder på 40+ har denne kombination vist sig at levere gang på gang:

1. (Mikro)Styrketræning med kettlebells (med helkropsøvelser, der består af både langsomme styrkeøvelser og eksplosive powerøvelser).

2. Motorisk udfordrende øvelser med egen kropsvægt, som træner refleksiv stabilitet, balance og koordination.

3. Blid, målrettet træning af nervesystemet med sanseøvelser og nervemobiliseringer.

Har du mærket noget til energikrisen – og hvad har du gjort for at få mere energi? Del meget gerne din oplevelse herunder ⬇️

Skriv en kommentar

OM ANNA

Anna Bogdanova har en akademisk baggrund inden for adfærdsdesign og psykologi samt videreuddannelse inden for bl.a. træningsfysiologi, funktionel neurologi, moderne smerteteori, stressrådgivning og anvendt hjernevidenskab.

Hun har 16+ års erfaring med at sammensætte træningsforløb til særligt kvinder 40+ ud fra en hjernebaseret tilgang, der både har fokus på muskelstyrke og hjernesundhed. Metoden sikrer, at du kommer ind i en regelmæssig træningsrytme og får maksimale resultater med minimal indsats – uanset alder, ambition og udgangspunkt.

Annas mission er nemlig at lære kvinder, hvad rigtig styrke er, og hvordan vi får adgang til den, så vi kan leve et aktivt  liv uden fysiske eller mentale begrænsninger, også langt op i alderen. 

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER