Læsetid: 4 min

BRENÉ BROWN - KVINDEN, DER VENDTE SÅRBARHED TIL STYRKE

Casandra Brené Brown er én af de kvinder, som har inspireret mig ubegribeligt meget for sin evige italesættelse af de svære følelsers univers. Hun er en amerikansk professor, foredragsholder, forfatter og podcastvært.

Brené Brown har vist verden, at der er en styrke ved sårbarhed.
Hun har de seneste 20 år forsket i mod, sårbarhed, skam og empati, og hendes forskning har for første gang rørt hjerter verden rundt, da hun delte den i nu én af verdens 5 mest sete TED talks “The Power of Vulnerability”.

Brené kalder sig selv forsker og historiefortæller, hvilket kan virke som to umiddelbare modsætninger, for data siger noget om mange – mens personlige fortællinger som udgangspunkt siger noget om én.

Brené kalder derimod historier for “data med en sjæl”. Hendes force er kvalitativ forskning og i særdeleshed “grounded theory”, som er en metode, der sætter observationer og menneskers levede erfaringer i fokus.
Og først derefter begynder at udvikle en teori – i modsætning til metoder, hvor man starter med en teori, og derefter går ud i verden for at bevise eller modbevise den.

Emnet, som Brené Brown oprindeligt satte sig for at undersøge er “connection”, altså samhørighed og meningsfulde forbindelser mennesker imellem.

Og det er i dén forbindelse, hun opdagede, at dét der fyldte mest hos mennesker, var frygten for, at noget vi gør eller ikke får gjort, eller at noget vi er og hvor vi kommer fra, gør os uværdige til at blive elsket og være sammen med.

Der er mange følelser på spil, når denne frygt opstår, og den følelse der fylder allermest, er skam – én af de mest komplekse og nuancerede følelser, vi oplever.

Vi skal turde være sårbare

Skam udløser stor ubehag og trigger undgåelsesadfærd – ligesom fysisk smerte gør – hvilket får os til at bruge uanede mængder af energi på at kompensere og prøve på at passe ind.

Det er et stort emotionelt load at bære – som samtidigt får os længere væk fra os selv.

Fitting in is about assessing a situation and becoming who you need to be to be accepted.

Belonging, on the other hand, doesn't require us to change who we are; it requires us to be who we are. Feel seen, heard and valued as we are.

(Brené Brown)


Brené italesætter skam som en usynlig epidemi og drivkraften bag mange af de adfærdsmønstre, som vi helst ville være foruden.

Løsningen er ifølge Brené Brown at forstå vores følelser og opbygge en slags modstandsdygtighed over for skam – ved at dyrke mod, medfølelse og rumme vores sårbarhed.

I bogen “Rising Strong” skriver hun, at sårbarhed er “having the courage to show up and be seen, when we have no control over the outcome”.

Og i den seneste bog om at leve et helhjertet liv, “Atlas of the Heart”, definerer Brené hele  87 forskellige følelser – og mens nogle af dem er meget genkendelige, er der også nogle, der er svære for mange mennesker at identificere og sætte ord på.

Vigtigheden af at kunne skelne den ene følelse fra den anden og vide, hvad det er for nuancer man mærker, er lige så vigtig for vores velvære og frihed til at leve et godt liv, som at have et nuanceret billede af vores krop i hjernen.

Jo bedre du lærer dine følelser at kende, des større handlefrihed vil du opleve.
Jo bedre du lærer din krop at kende i forskellige situationer, des større bevægelsesfrihed du får – og des mere styrke får du adgang til.

Denne hyldest er til Brené Brown for at sætte lighedstegn mellem styrke og sårbarhed.

Jeg har dedikeret en øvelse til hende, som er din genvej til at blive bedre til både at mærke din krop og håndtere dine følelser – så du, bogstaveligt talt, vil kunne rejse dig og stå stærkere, når du møder modstand.

For den ‘connection’, der er mellem hjerne og krop, er også ekstremt vigtig at pleje – og når hjernen oplever stærk muskelkontakt og et sikkerhedsnet af muskler, vil det styrke vores følelse af selv og vores oplevelse af, hvor meget vi er i stand til at klare.

Det er med andre ord en direkte genvej til at re-connecte hjerne og krop – og få mere mod til at stå ved sig selv.

Her får du RISING STRONG:

(har du problemer med at se videoen, er du måske ved en fejl kommet til at sige nej til cookies - klik på det lille sorte ikon nede i højre hjørne og vælg 'tillad alle')PS! Jeg kan varmt anbefale at læse/se/lytte til Brené Brown på regelmæssig basis. Det giver altid et kæmpe løft i energien og tænder for modet til at folde hele sig selv ud.

Find hendes TED talk “Power of vulnerability” på YouTube, foredrag "The Call to Courage" på Netflix, "Atlas of the Heart" undervisningsserien på HBOmax – og selvfølgelig bøgerne, som også findes på dansk på Saxo.com.

Skriv en kommentar

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

LÆS FLERE ARTIKLER