KAN MAN TABE SIG 10 KG PÅ 12 UGER? - MIT ÆRLIGE SVAR OG 3 STRATEGIER TIL AT LYKKES

Svaret er JA. Og NEJ.  Og “det afhænger af…” 
 
Jeg ville ønske, jeg kunne svare mere præcist.  Men din krop er ikke et regnestykke. 
  
Selvfølgelig kan du tabe dig så hurtigt som 10 kg på 12 uger. 
 
Du har måske allerede haft succes med det før, måske endda flere gange - eller kender en, der har.  Du skal jo "bare" indtage mindre, end du forbrænder. 
Men du har formentlig også oplevet, at kiloene kommer igen. Endda hurtigere, end du tabte dem! Og det bliver sværere at tabe sig næste gang. 
Hjernen kan stadig godt snyde og hviske: “Hey, du skal jo bare gøre det, der virkede sidst, da du tabte dig hurtigt. Så skal du bare være mere viljestærk denne gang, så du ikke tager på igen”. 
Og så oplever du modstand… og bliver træt, inden du når at komme i gang… Men ved du hvad? Det er ikke din dovne side, der taler.  Det er din fysiologi og neurologi, der husker, hvad der skete sidst.
 
Sidst, du skruede ned for kalorier og måske også kulhydrater. Og måske ovenikøbet skruet gevaldigt op for træning, der fik pulsen op og sveden frem.

Her er, hvad der skete sidste gang:

 BIOLOGY OF STARVATION
Søg på 'Minnesota Starvation Experiment' på Google, hvis du vil vide mere.
 

I det her eksperiment blev en gruppe deltagere, der til dagligt normalt spiste lidt over 3000 kalorier, sat til at spise det halve - cirka 1500 kalorier om dagen i 20 uger (hvad du i øvrigt får at vide i diverse slankebøger, at du skal spise for at tabe dig - hvis ikke mindre!).

Deltagerne oplevede:

 Kuldskærhed, konstant sult, udmattelse, svimmelhed, muskeltab, hårtab, svaghed, mindre hjertevolumen, lavere blodtryk og et hvilestofskifte reduceret med 40%.

 Besættelse af mad, manglende interesse for alt andet end mad, anfald af overspisning, depression, manglende sexlyst, isolation og undgåelse af sociale aktiviteter.
 

DET ER MUSKELMASSE, DU TABER

Tjek lige på grafen, hvordan vægten vender tilbage til tidligere set-point, mens fedtprocenten kryber væsentligt højere op end før kuren! 
 
Hvilket betyder et stort tab i muskelmasse og formentlig også knoglemasse.
(Muskeltab kan være svært direkte at forholde sig til, andet end at man bliver slappere og blødere. Alting føles hårdere, selv dagligdagsaktiviteter.)
 
Den væsentligt reducerede forbrænding - både hvilestofskifte og ligevægtsindtag - kommer altså til udtryk ved, at man hurtigere tager på og buler ud. 
 
Dårligere odds i forhold til forskellige sygdomme kan være abstrakt at forholde sig til, men ikke desto mindre spiller din muskelmasse en central rolle i forhold til immunfunktion, forebyggelse af livsstilssygdomme og overlevelsesraten i forbindelse med noget alvorligere sygdomme. 
 
Accelereret osteoporose (knogleskørhed) er nok heller ikke på nogens ønskeliste - men næppe noget ret mange tænker over, når man bare gerne vil tabe nogle kilo. Og helst i går.
 
Men den viden sidder jeg altså inde med. Og det er nok til, at jeg ALDRIG vil lave et forløb eller program, der kan have så alvorlige konsekvenser for din sundhed på den lange bane.
 
Det betyder, at: 
NEJ. Jeg sætter mig IKKE ned med lommeregneren og finder ud af, hvor stort et kalorieunderskud du skal ligge i om ugen, for at du når dit mål om 12 uger.  Selv hvis jeg gjorde, ville det ikke komme til at passe med formlen i sidste ende. 
 
Fordi din krop vil skrue ned for forbrændingen eller sabotere dig på andre måder undervejs. 
 
Skader. Smerter. Forkølelse. Cravings og overspisning. Udmattelse. Uvilje.
 

"MEN HVOR HURTIGT KAN JEG SÅ TABE DE 10 KILO?"

Hvis du læser med her, så er sandsynligheden for, at du har været igennem vægttabskarusellen mere end blot én gang før, ret stor. 
 
Det betyder, at din krop for længst er holdt op med at opføre sig efter den gængse formel. Og det betyder, at der skal noget andet til for at knække koden for dig.  
 
Og det hjælper jeg kvinder med hver eneste dag. Så lad mig dele min erfaring med dig og svare på spørgsmålet:
 
“Hvor hurtigt kan jeg SÅ tabe de 10 kg?"
   
FOR DET FØRSTE:
Det afhænger af, om du reelt set har brug for at tabe dig 10 kilo for at se ud, som du drømmer om.
 
Langt de fleste bliver overraskede over at opleve, at de har brug for at lære at holde vægten stabil og samtidig ommøblere figuren (men det er heldigvis langt lettere at opnå og holde fast i en stærk og stram krop år for år end en tynd krop). 
 
Forskellen på disse før-og-nu billeder er + (PLUS!) 5 kilo fra startvægten. Men flere størrelser ned. Og en stabil form, der blot bliver strammere.
 
førefter billeder
førefter billeder

For at kunne lykkes med en komplet ommøblering af din krop, der er let at vedligeholde, SKAL du dog give slip på en bestemt forventning til tallet på vægten. 

Gå efter billederne. De lyver ikke.
Gå efter, hvordan du HAR det.

For vejen til en smukkere, strammere, stærkere, slankere krop går IKKE gennem lidelse. Tværtimod det modsatte!

FOR DET ANDET:
Hvis du er overvægtig og reelt har brug for at tabe dig, er det stadig ikke sikkert, at det er så meget, som du tror.

Men lad det nu ligge for en stund og se på, hvor lang tid det så ville tage dig. Det kommer an på, om din hjerne lige nu er i “fedtlagringsgear”.

Hvis den er det, og du ser vægten stige støt, så er du først nødt til at standse den udvikling. Og det kan tage lidt tid og kræfter, især hvis din krop lever sit helt eget liv med fuld fart i den helt forkerte retning…

Hvornår du begynder at tabe dig, afhænger altså af, hvor længe din krop har øvet sig i at tage på. Den udvikling skal vendes først.

Og i den periode vil der formentlig ske minimalt, hvis ikke NUL, på selve vægten. Men det er ikke det samme som, at der ikke sker noget.

Med rette plan og fokus på indsatsen frem for resultat i det første stykke tid, så sker der EN MASSE. Indeni først.

Derefter, når du har fået bremset toget og kommet tilbage på det rigtige spor. Kan du begynde at få fart på i den rigtige retning. 

FOR DET TREDJE:
Selv hvis du rent fysiologisk gør alt efter bogen... så kan du kun lykkes med vægttab (og/eller ommøblering) både på den korte og den lange bane, når du konsekvent gør noget andet end det, du plejer.

Også når hverdagen rammer. 

For din krop afspejler det sæt vaner, du har samlet på hidtil. Vaner, der kommer særligt stærkt til udtryk, når du bliver presset. Så du skal ikke blot have en vildt god kost- og træningsplan, som du kan følge - og vupti, så er du i mål.

Du skal også have en “damage control”- plan. En plan, der går ud på at få dig tilbage på sporet. Som du kan øve dig i at hive op af ærmet, når du kommer på afveje.  

For du KOMMER til at ryge af sporet. Det gør vi alle. Men udstyret med de rette strategier og sådan en “førstehjælpsplan”, vil det ske mere sjældent - og i mindre omfang.  
 
Og du vil komme tilbage på sporet hurtigere for hver gang. Du skal blot huske, at det også indgår i din tidsregning.  Af sporet - og tilbage på sporet - tager jo også tid. 

Så om du når i 'mål' på de 12 uger - eller mere - kommer jo også an på, hvor mange gange du lige skal rette ind undervejs. 
Vær realistisk, og planlæg ud fra, at der VIL være forsinkelser på din rejse. Ligesom når der ligger sne og is på vejene derude. 

Explore my blog

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

Det er ikke synd for dig, når du træner efter dagsformen og måske er nødt til at skalere en øvelse eller træning ned. Det er derimod at træne klogt.  Læs mere