STYRKETRÆNING GØR DIG BEDRE TIL AT HÅNDTERE MENTAL OG FØLELSESMÆSSIG STRESS.

Træning er et tveægget sværd. Den kan beskytte mod stress. Men træning er også stress.

Birgitte Sølvstein inviterede mig som gæst i hendes podcast “Psykologen i øret” – nu for anden gang.

Vi talte om, hvordan man griber træning an, når krop og sind er under press – og hvad er den bedste måde at komme tilbage til træning på efter en stresssygemelding.

Du kan lytte til dette afsnit af podcasten på alle podcast-tjenester – eller bare på Birgittes blog.

 

I dette indlæg vil jeg også gerne lige komme ind på en ny-nuanceret viden om…

Hvorfor det er livsvigtigt at (styrke)træne, for at genopbygge sig selv efter stress – og for bedre at kunne håndtere stress.

Jo mere ↗️ intens din træning er — des mindre ↘️ stresshormon vil du udskille efter endt træning, som reaktion på psykologiske stressorer.

Det er en GOD ting.

Det betyder, at du bliver mindre påvirket af stressfulde begivenheder efter en intens træning, fordi din hjerne nu oplever dem som mindre stressfulde og derfor udskiller mindre kortisol.

Du bliver altså bedre til at håndtere mental og følelsesmæssig stress, når du (styrke)træner regelmæssigt.

Tung styrketræning i særdeleshed (i moderat mængde og varighed!) kan sikre, at du får et lavere stressniveau resten af dagen.

ALTING bliver bogstaveligt talt lettere. Både indkøbsposerne og mentale og følelsesmæssige byrder.

MEN - og der er et “mén”.

Du skal kunne være *i stand til at træne hårdt nok* til at skabe både en stressreducerende effekt – og en mærkbar/synlig effekt.

Nu kommer en lidt teknisk forklaring, som jeg har forsøgt at koge ned og gøre spiselig.

Hvis du ikke orker den, så scroll ned til løsningen :-)


Du skal kunne tænde for dit sympatiske nervesystem i en tilstrækkelig høj grad, så du kan få stærk nok signal til dine muskler, samt udskille stresshormon *nok* ifm træningen, for at træningen giver dig maksimal afkast ift din energi- og tidsinvestering.

 

For når du aktiverer sympatikus, sender du signal til kroppen om at hæve “kontanter” (altså mobilisere ressourcer) nok til både at overkomme udfordringen, du står overfor – og til at investere i en genopbygningsproces, der gør dig stærkere, skarpere og mere spændstig.

Er du IKKE i stand til at komme helt op at ringe mentalt eller fysisk, så vil du kun kunne hæve til en lille investering – som ikke nødvendigvis giver dig afkast.

 

Når vi kronisk overaktiverer sympatikus og små-sjatter vores ressourcer væk…

…med søvnunderskud, uregelmæssige spisevaner, for meget kaffe og sukker, for lidt rigtig mad, kronisk cardio, kalorieunderskud og stimulanser – så bliver det faktisk være svært at aktivere sympatikus tilstrækkeligt, når det virkelig gælder.

For vi vil allerhelst have høj sympatikusaktivitet (og kortisolrespons) i en peak situation, som fx en vigtig præstation (eller en træning) – og så relativt lav kortisolrespons resten af tiden.

 

Hvis vi har kronisk forhøjet kortisol produktion hele tiden, så formår vi ikke at peake, når der ER brug for det.

Og når vi ikke formår at aktivere sympatikus nok til at træne med dén intensitet, der virker stressreducerende (og styrkende og ommøblerende), så skal vi lige bygge stille og roligt op med træning, som stiller nogle andre krav til vores hjerne og krop, end blot intensitet og varighed.

 

Her kommer WINGWOMAN programmet ind i billedet.

Her forbedrer du din stabilitet og dækker de blinde vinkler, som lige nu forhindrer dig i at træne med tilpas høj intensitet uden at brænde ud / løbe for hurtigt tør for energi / løbe ind i skader.


Programmet er designet til at have en kompleksitet og intensitet, som gør din hjerne bedre i stand til at igangsætte en *passende* stressrespons.

Hverken for meget eller for lidt.

Sådan, at den hverken overreagerer (og kommer til overproducere stresshormoner ifm u-væsentlige stressorer) eller under-reagerer (og kommer til at underproducere stresshormoner ifm væsenlige stressorer).

 

WINGWOMAN er et LIMITED EDITION program og kan KUN købes frem til 29. August kl. 23:59.