HVOR MEGET FEDT KAN DET LADE SIG GØRE AT TABE PÅ EN UGE?

...her i teamet er vi enige:

 

1 kg rent fedt om ugen er et kunne-lade-sig-gørligt (wow)

1 kg fedt er nemlig super godt, når man har al den tid til madlavning, træning og restitution i sin hverdag, som man har brug for.

Og når du har et effektiv smidigt stofskifte (det betyder bl.a. at din krop er helt vildt effektiv til at bruge kulhydrater som energi, frem for at lagre dem som fedt rundt om maven på dig).

Et af de vigtigste forudsætninger for dette er stærke og velfungerende muskler. Ser du ud som damen her, har du ikke muskelmasse nok til at kunne opretholde så høj en grad af fedtforbrænding.  

 

250- 500 g fedt er super godt, når man har et liv med børn, deadlines, dårlig søvn..

... og andre ting der resulterer  i f*cked up dhea/cortisol profil.

Med andre ord, så er 250-500 gram fedt om ugen er imponerende i et biokemisk og fysiologisk miljø, som ellers fremmer fedtlagring!  

 

2,5 kg. fedt er en (fed) løgn!

Taber du så meget på en uge kan det være disse 4 ting (eller en blanding):

  • væsketab pga tømte glycogen depoter i musklerne - højst sandsynligt pga. for lavt (hvis nogen) kulhydratindtag

  • væsketab i underhuden - højst sandsynligt pga. for lavt kulhydratindtag (kulhydrater holder på væske) og/eller for lavt (ift. almindeligt) saltindtag og/eller fordi insulin kommer i bund, så nyrerne begynder at fungere bedre og slipper unødvendig væske og/eller

  • muskeltab - det første der ryger i et miljø med kalorieunderskud, dårlig blodsukkerregulering, inflammation og stress, er muskelmasse. You better not lose that! "Det giver ingen mening at udskifte en V8'er til en V4'er" (citat, Jacob Søndergaard)

  • upræcis og unøjagtig måling - bliver du målt med hudfoldstang (som fx i en BioSignature måling 12 forskellige steder på kroppen, er den rigtige vinkel, det rigtige greb, den rigtige placering af tangen ift. fingrene, det rigtige spot, som er det samme hver gang man måler - er AFGØRENDE for en måling, som man kan bruge til noget som helst, og som man kan reproducere. Det er også essentielt at blive målt af samme person og ved samme omstændigheder hver gang. Jacob og jeg har samlet set, på de sidste 4 år vi har arbejdet med BioSignature, lavet over 10.000 målinger på vores klienter. Det kræver øvelse at tage den rigtige måling, og vide hvornår man har taget lidt forkert fat. Det gør det bare.

 

Selv hvis du skulle tabe så meget rent fedt på så kort tid...

...vil det forårsage dine leptinniveauer til at falde drastisk (leptinniveauer er høje, når man har meget fedt på kroppen - og så får hjernen signalen om at holde op med at spise, for der er nok fedt.

Spiser man for meget generelt eller bare for mange kulhydrater, lukker hjernen ørerne for signalet om, at "der er for meget fedt på kroppen, hold nu op med at spise", så man bliver leptinresistent.

Hjernen tror altså, at der er for lidt fedt på kroppen, eller - alternativt - at "for meget fedt" = "sådan skal det være".

Når leptinniveauerne så falder drastisk som resultat af et for hurtigt fedttab/kalorierestriktion, bliver hjernen forvirret og sender signaler om "fyld på med fedt omgående igen!!!"

Leptin er nemlig designet således, at vi ikke dør af sult. Så hvis niveauerne af leptin falder for meget (uanset om at de har været for høje før - det er hvor stort selve gap'et er, der afgør det) - kommer der uundgåeligt perioder med overspisning og øget insulinresistens (i op til 1 år efter sådan et dramatisk fedtreduktion! det har jeg skrevet om her).

Det sker ikke, hvis fedtsmeltning foregår i stille og roligt tempo - fordi så bliver ens leptin set-point (ens appetitregulering) stille og roligt justeret nedad, så hjernen oplever et voldsomt skift og en forstyrret homeostase.

Vil du gerne tabe 2,5 kg fedt på en uge og tage 5-10 kg fedt på resten af året?

Eller vil du gerne tabe 0,5 kg fedt på en uge og tabe op til 26 kg rent fedt resten af året?

Op til dig.

 


 

Synes du, at ovenstående giver god mening, og gør dit slankeprojekt mere overskueligt?

(fordi skuffelsen over "så lidt" fedt bliver til en succes over, at det overhovedet går i den rigtige retning, mens din krop beholder sin muskelmasse og bliver bedre til at forbrænde kalorierne som energi, frem for at lagre dem)

Så  DEL gerne indlægget med dine venner/veninder/familiemedlemmer, som hænger med snuden over, hvor langsomt det går - og ryger i ALT eller INTET fælden med super lavkaloriekure og derefter perioder med overspisning!

500 gram på en uge er: 

  • 7,5 kg på 12 uger
  • 13 kg på 6 mdr.
  • 26 kg. på et år. 

 

Vær nu sød ved din krop og gå ikke efter vægttab, men ommøblering!

Kærligst,

Anna, Jacob og Umahro.