Træning, der styrker hjernesundhed i overgangsalderen

👉🏻 70 % af alle, der får Alzheimers, er kvinder!

👉🏻 For hver mand, der får Alzheimers, er der 2 kvinder, der får det!

Fredag den 2. december 2022 er Women’s Brain Health Day – og i den forbindelse vil jeg gerne sætte fokus på vigtigheden af træning, fordi det netop har vist sig at være vores bedste våben til at holde hjernen sund langt op i alderen.

Men hvorfor er kvinder så meget mere udsatte for Alzheimers?
Ja, det er bl.a. fordi, forskellige symptomer i forbindelse med menopausen øger risikoen for det, man kalder ‘cognitive decline’. 
Når østrogen ikke længere i tilstrækkelig grad formår at stimulere forskellige dele af hjernen, påvirker det hjernens energiomsætning (forbrændingen i hjernen) – fordi hjernen har sværere ved at omsætte glucose (sukker), som er nødvendig for en optimal funktion.

Kvinder oplever ofte et fald på helt op til 30% i deres hjerne-energi i forbindelse med menopausen!

Når hypothalamus og hjernestammen ikke bliver stimuleret nok af østrogen og ikke får nok energi tilført, bliver det sværere at regulere kropstemperatur, blodtryk, søvnrytme – og det er bl.a. det, som er årsagen bag de mange gener (vasomotoriske symptomer), som nogle kvinder oplever som hedeture, svedeture, søvnløshed, depression mm. 

Det er omfanget af disse vasomotoriske symptomer (generne, som nogle oplever i overgangsalderen) – og ikke selve faldet i østrogenniveauet – der udgør en sundhedsmæssig udfordring for kvinder, særligt risikoen for at udvikle demens. For alle kvinder går igennem menopause. Men ikke alle kvinder får vasomotoriske symptomer eller øget risiko for demens. 

HVAD MED HORMONTERAPI, KAN DET IKKE LØSE PROBLEMET?

Hormonterapi har til dels vist sig at lindre symptomerne, men har endnu utilstrækkelig effekt på selve hjernesundheden og forebyggelsen af den hormonelt betingede aldring af hjernen. Den mest holdbare, effektive og helt fri for bivirkninger måde at stimulere de vitale dele af hjernen på, er…

Træning. 
Både fysisk træning med høj aktivering af muskler – hvilket forbedrer forbrændingen i både krop og hjerne (dvs energien kan komme ind dér, hvor vi har brug for den). 

Men også hjernetræning. 

For fysisk anstrengelse kræver energi – og hvis hjernen er i en energikrise, så er det rigtig svært at mønstre overskuddet til fysisk anstrengelse. 

NÅR TRÆTHED, HEDETURE OG MANGLENDE OVERSKUD SPÆNDER BEN...

Jeg ved det! - og hører fra mange kvinder i indbakken, at det kan være rigtigt svært at komme i gang med en regelmæssig træningsrutine midt i hede- og svedeture, manglende søvn og en krop, der føles fremmed.
Når man træner, som man plejer, rammer man måske også en mur – og tanken om, at nu er det for sent, min krop kan alligevel ikke finde ud af det, jeg er blevet for gammel. 

Men det, som er vigtigt for at løse energikrisen, er at være opmærksom på, at du i sådan en situation har nogle helt andre behov end tidligere. Kroppen ændrer sig gennem forskellige livssituationer, og det er ok. Vi skal blot tage hånd om de nye behov. Og i tilfældet med energikrisen, er det vigtigt kun at stille de opgaver til kroppen, som den kan restituere fra – og udvide komfortzonen stille og roligt.

Det er her, mikrotræning kommer ind i billedet.
Små, veltilrettelagte skub mod mere styrke, spændstighed og overskud.
Du bryder simpelthen din træning ned i 5 minutters bidder. 
I alle mine mikrotræningsprogrammer har jeg derfor indlagt særlige muskel- og knoglestimulerende teknikker, som giver dig helt op til 5x gange træningseffekt inden for den samme tidsramme.
Så forudsat, at du arbejder smart med de 9 elementer af styrke, og derfor træner både dit nervesystem - din sansning, din mobilitet, din stabilitet - og får vækket dine muskler, så I taler samme sprog, og du ved at de hører dig, når du løfter den kettlebell, så du får fuld effekt af hver gentagelse....
Og forudsat, at du træner med en passende belastning og bliver ved og ved med at udfordre din krop uden at køre den i sænk.
Så kan du faktisk nøjes med at træne 1 time om ugen.
Resultatet? En langtidsholdbar, regelmæssig træningsrutine, der både kan lade sig gøre i en travl hverdag og ikke fører til skader og udmattelse, som er blandt de hyppigste årsager til, at vi går i stå med vores træning.

VIL DU NEMT OG HURTIGT I GANG MED AT STYRKE DIN HJERNESUNDHED?

I mit LONGEVITY KIT har jeg netop samlet de vigtigste elementer af styrke til at stimulere de områder af hjernen, der har brug for ekstra aktivering, når vores hormonspejl ændrer sig op til og under overgangsalderen – og til at holde fast på vores muskler og knogler, som også har en hormonregulerende effekt, forudsat du træner med tilstrækkelig intensitet, men uden at udmatte dig selv. 
Du bliver guidet grundigt gennem øvelser for både hjerne, nerver og muskler – og jeg har tilrettelagt forløbet således, at du bedst muligt skaber læring og opnår selvmestring inden for de strategier, der skal til for at passe på og bevare vores hjernesundhed op til, under og efter overgangsalder.