ER "SKYHØJ FORBRÆNDING" EN SLANKEKUR?

For et par dage siden blev jeg kontaktet af en norsk freelance journalist, som har lavet en ret velskreven artikel om Skyhøj Forbrænding. Han havde dog også været i kontakt med en ernæringsekspert, der forsker i overvægt og, hvordan træning påvirker energibalance og appetitregulering, og hun havde en kritisk kommentar:

 

1. Hvor meget vægttab skal vi forvente fra denne nye "opskrift"?

2. Uden ændringer i energiindtag (igennem en kalorierestriktiv diæt), fysisk aktivitet alene medfører et meget lille vægttab. Træning 15 minutter om dagen 4 gange om ugen vil sandsynligvis medføre ingen vægttab, efter en periode på 3 måneder. Det forholder sig sådan særligt, fordi hun anbefaler afspændingsøvelser (som forbrænder ingen kalorier) + styrketræning (som for det første altid skal ledsages af kredsløbstræning i hvilken som helst multidisciplinær vægttabsintervention, og for det andet - brugt alene - vil sandsynligvis resultere i øget muskelmasse og derfor øge kropsvægten).

 

 

 

Journalisten skrev så til mig, at han havde forstået mit budskab sådan, at det ikke først og fremmest var slankning der var i fokus - men at skrue op for forbrændingen. Han spurgte:

"Er det rigtigt forstået? Dit oplæg er jo på så mange måder ganske utraditionelt ift lavkarbo diæter og 5:2 kuren og fedtfattige diæter. Og så er det jo ikke så sjovt, at der kommer kritiske kommentarer?"

 

Her er mit svar:

"Hej S!

Meget relevante kommentarer hun kommer med! Tak fordi du skriver til mig.

I bogen er fokus primært “ommøblering” - dvs øge muskelmassen og sænke fedtmassen.

Så jeg vil gerne have læseren derhen, hvor hun/han kan spise mere og forbrænde mere - således at en ligevægtsindtag kommer til at ligge højere. Det vil give mere nærings-flux (jeg har vedhæftet alle mine referencer - der var ikke plads til dem alle i bogen.)

Når ens ligevægtsindtag så er højere, så kan man skrue op for kalorieindtag og øge muskelmassen (hvis man er undervægtig, fx type 1 - eller tyndfed, fx type 2) - eller skrue lidt ned for kalorieindtag (eller øge hverdags aktivitet) og dermed reducere noget af fedtmassen (for en overvægtig, fx type 5) - dertil kommer jeg først i uge 6 i bogen. Det er bare smartere at øge forbrændingen (ligevægtsindtag) førend man skal til at skære ned i kalorierne.

Jeg vil gerne have folk væk fra tanken om vægttab og over i omfordeling - mere muskel mindre fedt, så man ser bedre ud i spejlet og har mere energi og mere modstandsdygtighed mod sygdomme, frem for overdreven fokus på vægten og at være på kur og i underskud.

Rent hormonelt, vil jeg gerne have læseren/klienten til at lære at undgå kronisk stress (som fører til metaboliske ubalancer på sigt, jvf mange af mine referencer), samt fremme den opbyggende effekt af styrketræning (i stedet for den nedbrydende effekt af overdreven kredsløbstræning).

Så det er IKKE en slankekur - Skyhøj Forbrænding handler om at få en stærkere sundere krop, der ser pænere ud i spejlet!

Jeg kom også lige i tanke om - ernæringsforskeren, du refererer til, ser ud til primært at beskæftige sig med svært overvægtige mennesker. Og der er nogle helt andre regler for vægttab og fedttab, når man er klinisk overvægtig.

Det er nogle helt andre regler, der gælder klinisk overvægtige, end folk, der gerne vil stramme op og tabe 5 eller 10 kg.

Deres metabolisme er ikke i samme grad usmidig - og jeg synes i høj grad, at det er problematisk, når normalvægtige mennesker hopper på en bog/kur/anbefaling baseret på forskning lavet på klinisk overvægtige mennesker.

Overvægtige mennesker vil primært opleve, at 7 ugers programmet giver dem en rigtig god introduktion og succesoplevelse med træning, større kropsbevidsthed og mindre stress - så de får trænet deres motivationog evne til at gennemføre simple ændringer på en anerkendende måde. Sådan at de efter de 7 uger har momentum nok til at fortsætte på egen hånd - med at føre en aktiv livsstil.

Dem, der gerne vil stramme op og/eller tabe 5-10 kg, vil opleve en markant kropstransformation, når de 7 uger er overstået - omend vægten måske ikke rykker sig så meget.

Det var blot for at give lidt ekstra info omkring mine bevægegrunde til at skrive netop denne bog."


 

Og til dig, der læser med på bloggen her - se på Tine, hvor stor en forskel der kan ske i spejlet på blot 20 dage (mens vægten "kun" siger minus 2 kg):

 

Kom med i klubben!

Du lærer at styrketræne hjemme, så du får synlige resultater med blot 1 time om ugen. Teknisk sikkert, effektivt og uden skader - med skyhøj efterforbrænding.

Jeg giver dig mine bedste strategier til et hverdagsvenligt og bæredygtigt træningsflow, som bliver ved med at skabe fremgang og synlige resultater for dig – uden at du nogensinde skal træne til udmattelse.