Læsetid: 3 min

Anja C. Andersen - kvinden, der bader os i stjernestøv

Anja C. Andersen er en dansk astronom og astrofysiker ved Niels Bohr Instituttet i København, hvor hun bl.a. forsker i, hold nu fast… stjernestøv!

Hun har modtaget flere end 15 priser for at formidle komplicerede emner, så de bliver tilgængelige for et bredere publikum, samt for at bidrage til ligestilling i den akademiske verden.


Anja C. Andersen er også ophavskvinden bag “Viden er fandeme ikke et synspunkt!”-udtalelsen, som blev til hashtagget #videnerfandemeikkeetsynspunkt, der siden sommeren 2022 har huset debatten om viden vs. synsninger, samt videnskabelig formidling og presseetik.




”Jeg blev indigneret over, at man behandlede fakta som et synspunkt, og fake news og fakta som to ligeværdige synspunkter,” udtalte Anja C. Andersen i kølvandet på, at et DR-program under en falsk præmis havde sat hende i en diskussion med en mand, der hævder, at jorden er flad.

Nøgternt og sikkert fik Anja C. Andersen dog i debatten meget klart formidlet essensen af videnskab, så vi alle kan blive bedre til at forstå videnskabelig metode, og at der findes forskellige grader af viden og forskellig styrke af evidens.

At sikker viden ikke udspringer af en enkelt persons studier og observationer, men af en metode, hvor forskere systematisk bygger på hinandens arbejde. Videnskab er nysgerrig og åben for, at man kan tage fejl – og er upåvirket af vores følelsesmæssige tilknytning til bestemte udfald. 

Til kamp for videnskaben

Siden kom Anja C. Andersen til at stå i spidsen for foreningen Videnskabsår22 – en dansk formidlingsindsats for at udbrede kendskabet til vigtigheden af grundforskning.

Forskning, som samler viden om, hvordan naturen og mennesker er skruet sammen og søger svar på grundlæggende spørgsmål. Svar, som al anden forskning bygger videre på.

Videnskabsår22 står bl.a. bag podcasten "Videnskab fra vilde hjerner", hvor Anja C. Andersen og medvært Mikkel Frey Damgaard hver uge taler sammen med en ny forsker og hjælper os med at forstå videnskab og dens betydning for vores hverdag bedre. 

Anjas holdning til, at viden ikke er et synspunkt, taler direkte til mig – for er der et sted, hvor der også findes utroligt mange “synsninger” og myter, så er det træning. Mit håb er med videnskab, fakta og data at kunne bevidstgøre kvinder, så vi mest målrettet og mest effektivt kan styrke os selv og skabe en forskel for andre. Gerne med lidt af Anjas stjernestøv drysset ud over os! 

Denne hyldest er er til Anja C. Andersen, fordi hun er så passioneret en kvinde og har gjort noget, som både er virkelig sjældent, vildt, støvet og fuld af glimmer!

Jeg har dedikeret øvelsen REACH FOR STARDUST til hende.
Den vil gøre dig bedre til at tænke mere logisk og strategisk, samt træffe bedre og mere velfunderede beslutninger.
Bevægelser med høj motorisk kompleksitet stimulerer nemlig vores frontallapper og forbedrer vores “executive” function, som dækker over evnen til at planlægge, igangsætte og holde opmærksomhed på opgaven; bortfiltrere distraktioner og udøve impulskontrol undervejs, samt gennemskue konsekvenser og træffe bedre valg.

Se øvelsen REACH FOR THE STARDUST her:
(har du problemer med at se videoen, er du måske ved en fejl kommet til at sige nej til cookies - klik på det lille sorte ikon nede i højre hjørne og vælg 'tillad alle'):



Anja C. Andersen foto credit: Simon Klein-Knudsen

Mød Anna Bogdanova, adfærds- og træningsekspert

Jeg har de sidste 15+ år lært titusindvis af kvinder, hvordan de får skabt en regelmæssig træningsrutine med 5 minutters mikrotræningsbidder, der er målrettet både nervesystem og muskler, så de får adgang til meget mere styrke, frihed og energi i deres hverdag. 

Spørger du mig, er denne højeffektive træning den vigtigste investering i din fremtid.

Læs mere her

Explore my blog

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

HVAD ER DIN IDEALVÆGT?

Rigtig mange kvinder har et urealistisk billede af, hvilken vægt der er deres idealvægt. Få svaret på, hvad du i stedet bør have fokus på. Læs mere

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

DET ER IKKE SYND FOR DIG!

Det er ikke synd for dig, når du træner efter dagsformen og måske er nødt til at skalere en øvelse eller træning ned. Det er derimod at træne klogt.  Læs mere